granice, pochodne
KNO: Mam mały problem z poniższym przykładem:
| | ln(x−1) | |
lim(x−>1) |
| |
| | ctg(x−1) | |
Z góry dziękuję!
11 maj 13:35
ogipierogi: Reguła de l'Hospitala
11 maj 13:39
KNO: OK, już udało mi się rozwiązać to zadanie.
11 maj 13:46
KNO: Jeszcze mam pytanie o jedno zadanie, również z reguły l'Hospitala.
11 maj 13:54
Nienor: | | x3 | | 3x2 | | 6x | |
lim |
| =lim |
| =lim |
| =lim |
| | exln10 | | ln10exln10 | | ln210exln10 | |
| | 6 | | 60 | |
lim |
| e−xln10= |
| |
| | ln310 | | ln310 | |
11 maj 13:59
KNO: Czy to na pewno jest dobre rozwiązanie? W odpowiedziach podane jest 0.
11 maj 14:19
Janek191:
| | x3 | | 3 x2 | | 6 x | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| | 10x | | 10x ln 10 | | 10x *( ln 10)2 | |
| | 6 | |
= lim |
| = 0 dla x → ∞ |
| | 10x * ( ln 10)3 | |
11 maj 17:34
KNO: Dzięki, zadanie robiłem podobnie, ale wydawało mi się, że coś muszę robić źle, bo wychodziły co
chwila nowe logarytymy, więc skończyłem, jednak wychodzi na to, że trzeba było rozwiązywać
cierpliwie do końca.
11 maj 17:55
KNO: Mam jeszcze problem z dwoma przykładami z l'Hospitala. Wiem, że te przykłady muszę doprowadzić
do formy e
blna i potem obliczyć pochodną i właśnie z tym obliczeniem mam problem.
lim(x−>1) (x
2−1)
lnx
| | π | | 1 | |
lim(x−> |
| ) (tgx) |
| (ten ułamek to jest potęga, do której podniesiony jest |
| | 2 | | x−π2 | |
tgx, ale nie potrafiłem tego zapisać)
11 maj 19:29
KNO: Jakieś pomysły?
11 maj 21:52
Basia:
an = (x2−1)lnx
ean = (x2−1)*lnx → (1−1)*ln1 = 0*0 = 0
an = lnean
skoro ean→0 to an = lnean → −∞
drugie identycznie
11 maj 22:02
Basia: identycznie, ale trzeba rozważyć granicę lewostronną i prawostronną
11 maj 22:04