Planimetria - wielokąty podobne.
Pawelxx: Prostokąt o bokach długości x i 4 jest podobny do prostokąta o bokach długości 6 i x+5.
Uzasadnij, że różnica pól tych prostokątów jest równa 36 lub 50.
____
Z góry dziękuję za pomoc.
11 maj 13:03
Nienor: Jeżeli pola są do siebie podobne to muszą spełniać zależność:
| x | | 6 | | 4 | | 6 | |
| = |
| lub |
| = |
|
|
| 4 | | x+5 | | x | | x+5 | |
WYlicz x, później pola i porównaj.
11 maj 13:52
Klara:

x>0
| | x | | 4 | |
1/ |
| = |
| ⇒ ......... x= 3 |
| | x+5 | | 6 | |
P
1−P
2= 48−12=
36
2/
| | x | | 4 | |
|
| = |
| ⇒ ............ x= 10 |
| | 6 | | x+5 | |
P
1−P
2= 90−40=
50
11 maj 13:56
Krzysiek : Dzien dobry Klara

. Ja bardzo Cie prosze. Wroc do poprzedniego nicku. Tamten byl
ladniejszy.
11 maj 13:59