matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę funkcji
karolka:
lim x→
∞
x
3
/x−1 * 1/x
11 maj 12:09
Nienor:
x
3
1
lim
*
, x→+∞
x−1
x
Chyba da się to policzyć z definicji granicy wg Heiniego:
n
2
f(x
n
)=
n−1
n
2
n
lim
=lim
=+∞
n−1
1
1−
n
I z reguły d'Hospitala:
x
2
2x
lim
=lim
=lim2x=+∞
x−1
1
11 maj 13:42