optym
robert: mam znowu problem z ustaleniem stosunku długości boków w prostokącie w zadaniu: Drut o długości
41 podzielono na dwie części. Z pierwszej zrobiono brzeg kwadratu, z drugiej brzeg prostokąta,
w którym stosunek długości wynosi 4:1. Jak podzielić drut by suma obu figur była najmneijsza?
odp. 16,25. tu będzie 1/10 i 4/10 ?
11 maj 10:36
robert : :(
11 maj 10:56
Janek191:
x + y = 41 ⇒ y = 41 − x
| | 1 | |
a − długość boku kwadratu, więc x = 4 a ⇒ a = |
| x |
| | 4 | |
b,c − długości boków prostokąta
Mamy
b : c = 4 : 1 = 4 ⇒ b = 4 c
oraz obwód prostokąta y = 2 b + 2 c
2 *4 c + 2 c = y
| | 1 | |
8 c + 2 c = 10 c = y ⇒ c = |
| y |
| | 10 | |
więc
| | 1 | | 4 | | 2 | |
b = 4 c = 4* |
| y = |
| y = |
| y |
| | 10 | | 10 | | 5 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P = a2 + b*c = ( |
| x)2 + |
| y * |
| y = |
| x2 + |
| y2 |
| | 4 | | 5 | | 10 | | 16 | | 25 | |
Wstawiam 41 − x za y
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P( x) = |
| x2 + |
| ( 41 − x)2 = |
| x2 + |
| (1 681 − 82 x + x2) = |
| | 16 | | 25 | | 16 | | 25 | |
| | 1 | | 1 | | 82 | | 1 681 | |
= |
| x2 + |
| x2 − |
| x + |
| = |
| | 16 | | 25 | | 25 | | 25 | |
| | 25 | | 16 | | 82 | | 1 681 | |
= |
| x2 + |
| x2 − |
| x + |
| |
| | 400 | | 400 | | 25 | | 25 | |
Mamy funkcję
| | 41 | | 82 | | 1 681 | |
P(x) = |
| x2 − |
| x + |
| |
| | 400 | | 25 | | 25 | |
| | 41 | |
Współczynnik przy x2 jest równy |
| > 0 , więc funkcja posiada najmniejszą wartość |
| | 400 | |
x = 16, y = 41 − 16 = 25
=======================
11 maj 11:33
robert : o matko ! dziekuję !

źle robiłem, bo nie wymnożyłem tej 1/25 przez nawias i kombinowałem jak
to zrobić , dzięki wielkie
11 maj 11:50
robert : tylko mam takie pytanie, dlaczego 82/25 / 82/400 ? skoro współczynnik przy x2 ynosi 41/400?
11 maj 11:58
11 maj 12:00
ZKS:
Jeszcze należało by ustalić dziedzinę.
11 maj 12:01
robert : a dobrze już wiem dziękuję
11 maj 12:08