lalaallala
:) : Wyznacz wymiary prostokąta o obwodzie 36, którego pole jest największe.
11 maj 09:04
Artur miast z mat to z telew:
f(x)=x(18−x) : f '(x) =0 ⇔x=9 ;f(x+h)<f(x) ;x
max
Prostokąt ten jest kwadratem o boku 9(jednostek)
11 maj 09:29
Krzysiek : Artur dlaczego zmienilecs nick?
11 maj 09:51
Janek191:
Korzystamy z twierdzenia,że " z wszystkich prostokątów o takim samym obwodzie największe pole
ma kwadrat".
36 : 4 = 9
Jest to kwadrat o boku 9.
==========================
II sposób − tak jak Artur
11 maj 10:52
robert : dzięki
11 maj 10:57
Mila: To nie jest nasz Artur. Nasz jest niebieski.
11 maj 17:02
Krzysiek : Dzien dobry Milu
11 maj 17:18
Mila: Witam ciepło.
11 maj 17:20