proszę o pomoc
Łukasz: Suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an) jest równa 120. a suma
pierwszych pięciu wyrazów o numerach nieparzystych jest równa 65. Wyznacz wzór ogólny tego
ciągu. Znajdz n takie, że a7, a10,an są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego
11 maj 08:09
Janek191:
Sa{10} = 120
Sb{5} = 65
Mamy ciąg arytmetyczny : a1, a2, ... , a10
i ciąg arytmetyczny : b1, b2,b3,b4,b5, taki, że
b1 = a1, b2 = a3 , b3 = a5, b4 = a7, b5 =a9
a10 = a1 + 9 r
b1 = a1
b5 = a9 = a1 + 8 r
zatem
Sa{10} = 0,5*( a1 + a10)*10 = 5*( a1 + a1 + 9 r) = 5*( 2 a1 + 9 r) = 120
Sb{5} = 0,5*( b1 + b5)*5 = 2,5 *( a1 + a1 + 8 r) = 2,5 *( 2 a1 + 8 r) = 65
Mamy układ równań :
10 a1 + 45 r =120
5 a1 + 20 r = 65 / * 2
−−−−−−−−−−−−−
10 a1 + 45 r = 120
10 a1 + 40 r = 130
−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
5 r = − 10
r = − 2
======
5 a1 + 20*( −2) = 65
5 a1 = 105
a1 = 21
===========
dlatego
an = a1 + ( n −1)*r = 21 + ( n − 1)*( −2) = 21 − 2 n + 2 = 23 − 2 n
Odp. an = 23 − 2 n
================
a7 = 23 − 2*7 = 23 − 14 = 9
a10 = 23 − 2*10 = 23 − 20 = 3
9, 3 , an − kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego, więc
an − 3 = 3 − 9 = − 6
an = − 6 + 3 = − 3
czyli
23 − 2 n = − 3
2 n = 23 + 3 = 26 / : 2
n = 13
======
11 maj 08:46
Janek191:
W wierszu III powinno być :
Mamy ciąg arytmetyczny : a1,a2, ..., a10, ...
a w IV wierszu powinno być :
i ciąg arytmetyczny: b1,b2,b3,b4,b5, ... taki, że
11 maj 08:52