Wielomian
luki: Dany jest wielomian w(x)=x3−4{2}x2+10x−4{2}
Oblicz w({2}) To obliczylem wyszlo mi zero
nie mogę sobie poradzić z
B) ile roznych pierwiastkow ma wielomian w(X) moglby ktos pomoc?
9 maj 23:17
Maciek: to za dwójki w klamrowych nawiasach
9 maj 23:23
luki: to jest pierwiastek ale go nie pokazalo nie wiem czemu
9 maj 23:27
Eta:
W(√2)=0 x= √2−−− jest pierwiastkiem tego wielomianu
dzielisz Hornerem
x3−4√2x2+10x −4√2) : (x−√2)
1 −4√2 +10 −4√2
√2 √2 −6 4√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 −3√2 +4 0
(x−√2)(x2−3√2x+4)=0
(x−√2)(x−√2)(x−2√2)=0
x= √2 v x= 2√2
9 maj 23:28
Eta:
Można też tak:
x3−2√2x2 −2√2x2+8x +2x−4√2=0
x2(x−2√2)−2√2x(x−2√2)+2(x−2√2)=0
(x−2√2)(x2−2√2+2)=0
(x−2√2)(x−√2)2=0
x= 2√2 v x= √2
9 maj 23:40