POMOCY
kala: oblicz cos kąta ostrego jaki tworzy z osią OX prostą o równaniu
y=4x (MUSZA BYC WSZYSTKIE ODPOWIEDZI) ~

9 maj 22:53
Eta:

wsp. kierunkowy : a=4 ⇒ a=tgα= 4
| | 1 | | 4 | | 4√17 | | 1 | | √17 | |
ctgα= |
| , sin |
| = |
| , cosα= |
| = |
| |
| | 4 | | √17 | | 17 | | √17 | | 17 | |
9 maj 23:02
pigor: ..., no to np. tak: z równania danej prostej masz y=
4x , więc
jeśli α− miara kąta tej prostej z półosią +Ox, to
tgα=4 ⇔ tgα=
41 ⇒ sinα=4k i
cosα=k=? i k∊R
+, ale sin
2α+cos
2α=1 ⇒
⇒ 16k
2+k
2=1 ⇔ 17k
2=1 ⇒ k=
117 ⇒
cosα=117 . ...
9 maj 23:04
Eta:
Ejjjj
pigor 
śpiący jesteś?
9 maj 23:05
pigor: ..., o

kurcze zapomniałem pierwiastka (przepraszam) , dziękuję
Eta . ...
9 maj 23:06
pigor: ..., a skąd wiesz

, właśnie TAK i zaraz idę pod ... prysznic
9 maj 23:08
Eta:
9 maj 23:29