ciag arytmetyczny
andzia: 3+5+7+...+x = 48
Bardzo proszę o rozwiązanie wzorami nie na piechotę, bo mnie ochrzaniono za to, ze na piechotę
robiłem. Robię gdzieś ciągle błąd robiąc to sam, więc dlatego proszę o pomoc.
9 maj 22:20
Kejt:
to jest ciąg arytmetyczny:
a
1=3
r=2
a
n=a
1+(n−1)*r
a
n=3+2(n−1)
S
n=48
i dokończ pamiętając, że n∊N
+
9 maj 22:26
Kukukatsu: Skoro to ciąg arytmetyczny, od razu widać, że r = 2 oraz a1 = 3,
1. zatem wzór ogólny: an = 3 + 2(n−1)
2. wzór na sumę: Sn = (a1 + an)*n/2
3. tak więc mamy: 48 = (3 + 3 + 2(n−1))*n/2 (z pkt 1.)
4. Po zredukowaniu: 48 = n2 + 2n
5. Równanie kwadratowe już chyba znasz, zaznaczę tylko, że w założeniu mamy, iż n > 0
Pozdrawiam
9 maj 22:27
123: a
1 = 3
r = 2
a
n − x
S
n = 48
96 = (6 + 2n − 2)n
96 = (2n + 4)n
96 = 2n
2 + 4n
2n
2 + 4n − 96 = 0
n
2 + 2n − 48 = 0
Δ
n = 2
2 − 4*1*(−48) =196
√Δn = 14
| | −2 − 14 | | −16 | |
n1 = |
| = |
| = −8, n < 0, sprzeczność |
| | 2 | | 2 | |
| | −2 + 14 | | 12 | |
n2 = |
| = |
| = 6, n > 0 |
| | 2 | | 2 | |
Zatem n = 6
a
6 = x
x = a
1 + 5r
x = a
1 +5*2
x = 3 + 10
x = 13
9 maj 22:29
Tadeusz:
a
1=3
r=2
S
n=48
a
n=x=?
| | a1+a1+(n−1)r | | 3+3+(n−1)2 | |
Sn= |
| n ⇒ 48= |
| n ⇒ 96=(6+2n−2)n |
| | 2 | | 2 | |
2n
2+4n−96=0 ⇒ n
2+2n−48=0 n=6
zatem x jest a
6
a
8=3+5*2=13
x=13
9 maj 22:39
PW: A nie wiem dlaczego "ochrzaniano". Skoro napisałeś, że mamy do czynienia z ciągiem
arytmetycznym o różnicy 2 i liczyłeś:
S2=3+5=8
S3=8+7=15
S4=15+9=24
S5=24+11=35
S6=35+13=48,
czyli ostatni sumowany wyraz x jest równy 13, to nie popełniłeś żadnego błędu, ani nie jest to
metoda "nienaukowa". Po prostu wykorzystałeś fakt, że zadanie jest bardzo łatwe (krótki ciąg
do zsumowania). Tylko autor może sobie pluć w brodę, że dał zadanie możliwe do rozwiązania w
krótkim czasie metodą "babci pod piecem" (babcia ma dużo czasu, to sobie powolutku zsumuje)
Śmiem twierdzić, że ten sposób jest ł a t w i e j s z y, czyli inteligentniejszy od
stosowania wzorów na sumę n wyrazów ciągu. U mnie masz piątkę.
10 maj 12:30