proszę o pomoc
karolina: pole trójkąta prostokątnego jest równe 39 a wysokość poprowadzona z wierzchołka kata
prostego tego trójkąta ma dl−6cm oblicz obwód tego trójkąta
9 maj 21:46
karolina: a b przyprostokątne
1/2*6*c=39
c=13
i dalej nie wiem
1/2ab=39
niby cos można z Tw pitagorasa ale mi nie wychodzi wynik może macie jakies pomysły ?
9 maj 21:48
Licealista_Theosh: Oblicz z twierdzenie pitagorasa przeciwprostokątną i dodaj do przyprostokątnej.
9 maj 21:52
karolina: a
2 + b
2 = 169
i co dalej ?

a
2= 169− b
2
a =
√169− b2
trochę dziwnie czy mógłbyś pokazać ?
9 maj 21:55
Licealista_Theosh:

Oblicz "c" z twierdzenia pitagorasa : 6
2+13
2=c
2 ⇒
c=
√62+132
A obwód trójkąta to 6 + 13 +
c.
9 maj 21:58
karolina:

polecenie trochę inne było rysunek wygląda tak
9 maj 22:02
Licealista_Theosh: A treść?
9 maj 22:02
karolina: Pole trójkąta prostokątnego jest równe 39 a wysokość poprowadzona z WIERZCHOŁKA KĄTA
prostego tego trójkąta ma 6cm oblicz obwód tego trójkąta
9 maj 22:04
Licealista_Theosh:
"wysokość poprowadzona z wierzchołka kata
prostego tego trójkąta ma dl−6cm"
Napisz dokładnie polecenie i narysuj rysunek bez nanoszenia twoich obliczeń.
9 maj 22:04
Licealista_Theosh: Ja tam widzę dwa trójkąty prostokątne, ale git.
9 maj 22:06
karolina: Pole trójkąta prostokątnego jest równe 39 cm2 a wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta
prostego tego trójkąta ma 6cm oblicz obwód tego trójkąta.
takie było polecenie
9 maj 22:09
karolina: w sumie można też analizowac w Twój sposób
ok nie wiem jak to zrobić
9 maj 22:10
Licealista_Theosh:
ab= 13 * 6
Trochę mało danych. Nie ma żadnych kątów ani większej liczby danych?
9 maj 22:14
karolina: dochodzę też do wniosku że zadanie nie jest pełne bo mogli w zbiorze bład popełnic...
albooo..
1/2ab=39
ab=78
a2+b2 =169
(a+b)2 −2ab=169
(a+b)2=325
a+b=√325 lub a+b=−√325
i wybieramy plusowa wartość
czy tak można zrobić >>
?
wiem ze wzory skróconego mnożenia są ważne ale to jakies wyjście
9 maj 22:24
Mila:

C=13 obliczyłaś
Wiadomo, że wysokość poprowadzona z kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki x, y ,
takie, że:
h=
√x*y⇔6=
√x*y⇔
36=x*y i wiemy,że
x+y=13
y=13−x
x(13−x)=36
13x−x
2=36
x
2−13x+36=0
x=4 lub x=9
y=9 lub y=4
Z tw. Pitagorasa dla pary (4,9)
h
2+x
2=a
2⇔ 6
2+4
2=a
2⇔a=
√52
h
2+y
2=b
2 ⇔6
2+9
2=b
2⇔b=
√117
dokończ
9 maj 22:25
karolina: ten początek to z jakiej definicji wziełaś ? wybacz że sporo pytań zadaję ale chcę to zrozumieć
9 maj 22:29
karolina: mam na myśli h=√x*y
9 maj 22:30
karolina: ok już wiem dzięki mila
już się domyśliłam
9 maj 22:32
Mila:

To jest własność , wynika z podobieństwa trójkątów.
ΔADC∼CDB cech kkk⇔
h=√x*y
9 maj 22:36
karolina: masz racje bardzo dziękuję Tobie za pomoc

zadanie wymagało trochę pomyślunku z mojej strony
ale się nie udałoby bez was

Mla Tobie należą się szczególne podziękowania
9 maj 22:40
Mila:
9 maj 22:41