Mariusz: Witam potrzebna szybka pomoc:
Zadanie:
Mam trójkąt prostokątny dane b i c i kąt 30 st.
b=6
c=x
Mam obliczyć c.
Posze o pomoc. z góry dziekuje.
18 wrz 20:57
Mycha: c to przeciwprostokatna

a ten kat jest naprzeciwko b czy obok?
18 wrz 21:20
Mariusz: dokładnie
18 wrz 21:22
Mycha: a co z tym katem


w ktorym miejscu jest
18 wrz 21:23
Mariusz: c i b go tworzą
18 wrz 21:24
Mycha: ok czyli tak
b/c=cosα
6/x=cos30
x=6/cos30
x=6/(√3/2)
x=12/√3
x=4√3
18 wrz 21:29
Mariusz: uu dzieki wielkie

Pozdrawiam!
18 wrz 21:30