Funkcja
bezendu: Funkcja f każdej naturalnej liczbie trzycyfrowej przyporządkowuje sumę jej cyfr. Dla pewnego
argumentu a funkcja f przyjmuję wartość 15. Uzasadnij, że a dzieli się przez 3
Ja zrobiłem tak :
jaką dowolną liczbę dla której f(x)=15
f(663)=15
6+6+3=15 więc jest podzielne przez 3
Może tak być ? Jak by ktoś miał inny sposób to proszę napisać
9 maj 20:00
asdf: jak suma cyfr dzieli sie przez 3 to tez liczba dzieli sie przez trzy
9 maj 20:03
bezendu:
czyli może być ?
9 maj 20:03
Saizou : nie możesz pokazać na konkretnych liczbach, bo trochę liczb jest trochę dużo. Zatem skorzystaj
z faktu że liczba jest podzielna przez 3, gdy suma jej cyfr jest podzielna przez 3, co napisał
asdf
9 maj 20:12
bezendu:
@Saizou czyli tylko 1+5=6 podzielne przez 3 więc a jest podzielne przez 3 ?
9 maj 20:15
Saizou : nie, gdy suma cyfr danej liczby jest podzielna przez 3 to liczba jest podzielna przez 3 np.
100a+10b+c l. trzy cyfrowa
a+b+c=15 suma cyfr liczby powyżej
15=3*5=3t, t∊C, czyli liczba jest podzielna przez 3
9 maj 20:20
bezendu: Ok dziękuje
9 maj 20:21
Kostek: A ja bym zrobił tak
a+b+c=15
c=15−a−b
| 100a+10b+15−a−b | | 99a+9b+15 | | 3(33a+3b+5) | |
| = |
| = |
| =33a+3b+5 ale nie wiem czy ok ? |
| 3 | | 3 | | 3 | |
9 maj 21:17
zombi: Ta podzielność wynika z cechy podzielności przez 3, jak asdf powiedział.
9 maj 21:23