matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
TRAPEZIK
Maryyy:
Oblicz pole trapezuABCD , którego podstawyAB=11 CD=5 mają długości i , a ramiona CB=6 AD=3
9 maj 18:43
Eta:
x+y=6 h
2
=36−y
2
i h
2
=9−x
2
⇒ y
2
−x
2
=36−9 x+y=6 i (y−x)(y+x)=27 ⇒ (y−x)*6=27 ⇒ y−x= 4,5 x+y=6 y−x=4,5 −−−−−−−−−
1
3
2y=10,5 ⇒ y= 5
to x=
4
4
3
3
√
15
h
2
= 9−(
)
2
⇒ h=
4
4
P=......... dokończ
9 maj 19:08
Maryyy:
DZIĘKUJĘ
9 maj 19:35
Eta:
Na zdrowie ...
9 maj 19:40