planimetria
grz: suma dlugosci bokow AB i AC trojkata o polu 40√3 jest rowna 26. Kat ABC ma 60 stopni. Oblicz
odleglosc od boku BC punktu, ktory jest jednakowo odlegly od wszystkich wierzcholkow tego
trojkata.
boki to 10, 16 i |BC| = 14, promien opisanego okregu R=14√3/3
i nie mam pomyslu co dalej
9 maj 18:40
Beti: ten punkt o którym mówi zad. to S − środek okręgu opisanego na trójkącie (zdaje się, że to już
zauważyłeś). Zatem trójkąt BSC jest równoramienny (|SB| = |SC| = R), a szukany w zad. odcinek
zawiera się w symetralnej boku BC (na podstawie tw. o okręgu opisanym na trójkącie). Wobec
tego długość szukanego odcinka obliczysz z tw. Pitagorasa.
9 maj 19:26