rozwiąż równania
kam12: bardzo proszę o pomoc ! :<
logx √5 + logx (5x) − 2,25 = (logx √5)2
9 maj 18:28
Eta:
x=5 v x= 5√5
9 maj 18:45
kam12: a mógłbyś/ mogłabyś wytłumaczyc?
9 maj 18:46
Eta:
Założenia: x>0 i x≠1
| | 1 | |
logx√5= |
| *logx5 logx(5x)= logx5+logxx= logx5+1 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
(logx√5)2= |
| *(logx5)2= |
| logx25 |
| | 4 | | 4 | |
| 1 | | 3 | | 5 | |
| logx25− |
| logx5+ |
| =0 /*4 |
| 4 | | 2 | | 4 | |
log
x25−6log
x5+5=0 Δ= 16
| | 6−4 | | 6+4 | |
logx5= |
| =1 v logx5= |
| =5 |
| | 2 | | 2 | |
x= 5 v x= 5√5
9 maj 18:53
kam12: dzięki wielkie
9 maj 18:58
Eta:
Na zdrowie....
9 maj 19:09