matematykaszkolna.pl
Nierówność - jak zacząć? NOJA: Jeśli mielibyśmy taką nierówność: |2x+4| + |x−1| ≥ |8x−2| − |x| To od czego zacząć? Czy przenieść prawą stronę na lewą i zacząć działać? Czy może najpierw rozwiązywać jedną stronę, następnie drugą i dopiero w końcowej fazie jak będę porównywał poprzenosić?
9 maj 18:21
bezendu: 2|x+2|+|x−1|≥2|4x−1|−|x| ja bym zrobił to na przedziały..
9 maj 18:23
Kipic: rysuneki Heja emotka Ale po co mieliby takie dawac jak juz z dwoma wartosciami sprawdza czy sie je umie robic a tutaj o tyle ze wiecej pisania by bylo emotka
9 maj 18:26
xyz: Za duzo pisania xD
9 maj 18:28
d: Właśnie, tyle czasu by się straciło na takie coś...
9 maj 18:31
NOJA: Kurcze, nie rozumiem. Dobra, racja, za dużo wartości, także powiedzmy: |2x+4| ≥ |x−2| Jak wykonać? Również robię na przedziały, tylko, że nie wiem czy przenieść na lewą i przyrównać do zera wszystko i zastosować później jeden przedział, czy obliczyć lewą i prawą, a następnie lewa na jednym przedziale, prawa na drugim przedziale i dopiero zabawa z tym co wyjdzie? emotka Głupio, że nie rozumiem, ale muszę się dowiedzieć, wybaczcie.
9 maj 18:33
9 maj 18:35
d: Można przenieść, jak wolisz. 1) x∊(−nieskonczoności, −2) wszystkie wartości z ujemnym znakiem piszesz 2) x∊<−2,2) |2x+4| dodatni, |x−2| z ujemnymi znakami 3) x∊<2,+nieskonczonosci) wszystko z dodatnimi
9 maj 18:36
NOJA: Dzięki wielkie, o to mi właśnie chodziło.
9 maj 18:41