pole
całka: Oblicz pole figur ograniczonych krzywymi r2=asin3α jest to trojlistnik ale jak wyznaczyc
obszar calkowania?
9 maj 18:10
całka: Bardzo prosze niech ktos pomoze
9 maj 21:39
9 maj 21:53
9 maj 22:22
Mila: Wpisałeś (2theta)
9 maj 22:26
całka: dzieki
9 maj 22:52
Krzysiek: Mila, no tak wpisałem inny przykład który wg mnie źle rysuje wolfram więc akurat z tymi
krzywymi to wolę sam określać granice całkowania niż polegać na wolframie.
9 maj 23:20
całka: | | a2 | | a2 | |
a P' nie powinno wynsić = |
| ∫3/2 π0r2= |
| ∫3/2 |
| | 2 | | 2 | |
10 maj 00:04
całka: 

?
10 maj 00:56
Damian: polar plot r=2sin(3theta)
r=2*3=
r=6
10 maj 01:18
Mila: Rozeta trójlistna ma trzy osie symetrii w przedziale 0≤θ≤2π
Badasz w jakich przedziałach sin(3θ)≥0
sin(3θ)≥0⇔
0+2kπ≤3θ≤π+2kπ
| | 2π | |
k=1⇔0+2π≤3θ≤π+2π⇔ |
| ≤θ≤π |
| | 3 | |
| | 4π | | 5π | |
k=2⇔0+4π≤3θ≤π+4π⇔ |
| ≤θ≤ |
| |
| | 3 | | 3 | |
wobec symetrii, o której pisałam, liczysz tak ,jak Ci wcześniej napisałam.
Jeżeli masz krzywą daną we wsp. biegunowych:
r=f(θ), to pole ( obszaru odpowiednio ograniczonego) obliczamy wg wzoru:
| | 1 | |
P= |
| ∫αβr2dθ, jednak podany jest warunek:f(θ)≥0 i ciągła |
| | 2 | |
10 maj 17:31
całka: ale ja mam podana krzywa jako r2 a nie r? dlaczego to P' nie wyszlo mi h=tak jak wam ? Bardzo
porsze niech mi to ktos wytlumaczy.
11 maj 14:49
całka: 
?bardzo prosze
11 maj 16:07
Mila: W takim razie ja liczyłam inną krzywą, bo napisałeś, że to rozeta trójlistna.
granice całkowania ustalasz dla sin(3θ)≥0
Czy masz odpowiedź do zadania?
11 maj 16:18
POLA NASTEPUJACYCH FU: zauwazylam bład. dzieki za pomoc twoje odpoweidzi sa poprawne to mi sie cos pogmatwalo. mialo
byc r zamiast tego co napisalam r2 zle z tablicy przepisalem, dzieki jeszcze raz
11 maj 16:48
Mila:
11 maj 16:55