Znajdź pierwiastki równania z zastosowaniem liczb zespolonych
stokrotkaaa: Znaleźć pierwiastki równania
r3 + 3r − 4 = 0
jednym z nich jest 1 i ponoć są jeszcze pierwiastki z liczbami zespolonymi.
9 maj 17:57
ICSP: a po co Ci pierwiastki zespolone jak promień może być tylko rzeczywisty ?
9 maj 18:01
stokrotkaaa: r to nie musi oznaczenie promienia być,a to potrzebne do rozwiązania pewnego przykładu z równań
różniczkowych
9 maj 18:15
ICSP: masz równania różniczkowe a liczb zespolonych nie było ?
Dziwne

r
3 + 3r − 4 = 0
r
3 −r + 4r − 4 = 0
r(r−1)(r+1) + 4(r−1) = 0
(r−1)(r
2 + r + 4) = 0
r = 1 v r
2 + r + 4 = 0
dokończ
9 maj 18:19
stokrotkaaa: było o liczbach zespolonych, ale spieszyłam się z rozwiązaniem
i chodziło mi bardziej jak rozbić do takiej postaci (r−1)(r2 + r + 4) = 0
mimo wszystko dzięki
9 maj 18:23
stokrotkaaa: a masz może rozwiązanie tego r2 + r + 4 = 0 ?
9 maj 18:30
9 maj 18:41