matematykaszkolna.pl
Matura to Bzdura ??! ?!? ?? Kipic: rysunekJest jakis sposob Oblicz pole czworokata przedstawionego na rysunku . Czy na rozszerzeniu mogloby sie w jakims zadanku cos takiego pojawic Jest jakiś sposób na policzenie pola
9 maj 17:44
Kipic: rysunekBo ja mysle ze tak najprosciej ten czworokat podzielic na dwa czyli < rysunek > a potem na obydwu opisac okregi ale co dalej
9 maj 17:51
Kipic: rysunekJak policzyc x
9 maj 17:52
Rafi: Daj linka do tego zadania emotka chyba ze z glowy narysowales
9 maj 17:52
Kipic: poprostu cos czuje ze cos bedzie jutro takiego nietypowego jak to bo ostatnio chyba takich nie bylo
9 maj 17:54
Vizer: Jak dla mnie za mało danych, można policzyć pole czworokąta znając tylko jego boki, ale musimy mieć informację czy da się go wpisać w okrąg, wtedy używamy wzór Brahmagupty, czyli odpowiednika wzoru Herona dla trójkąta.
9 maj 17:57
xyz: Raz bylo podobne z tym ze byl podany kąt pomiędzy dwoma bokami wiec wtedy liczysz przekątna i dalej z pól trójkątów. Nie wiem czy bez kąta dadzą, moze byc za trudne ^^
9 maj 17:57
Kipic: jak za trudne skoro wiemy ze na kazdym trojkacie mozna opisac okrag a takze wiemy ze dwa boki maja 3 i 5 wiec napewno mozemy policzyc x tylko jak to sie liczylo
9 maj 18:01
Kipic: a w sumie racja x moze miec rozne wartosci ale pole zawsze pozostanie chyba takie samo
9 maj 18:02
Kipic: a nie jednak nie mozg zaczyna mi sie przegrzewac musze sobie wente wlaczyc
9 maj 18:03
Vizer: Nic z tego, to Ci nic nie daje Żeby policzyć pole trójkąta trzeba znać albo wszystkie długości jego boków, albo jakiś kąt i wtedy 2 boki znane, inaczej nie da rady
9 maj 18:04
Kipic: Szybciej wpadlem na swoj blad emotka hehe a to przez to ze wiem ze na kazydm trojkacie mozna opisac okrag emotka
9 maj 18:06
Mila: Kipic, nie wymyślaj zadań, tylko rozwiązuj z gotowych zestawów maturalnych albo ze zbioru zadań.
9 maj 19:01