nierówności
kasia:
Rozwiąż nierówności:
9 maj 17:30
9 maj 18:13
kasia: i tak nie wiem od czego zacząć:(
9 maj 18:29
bezendu: Zacznie od Dziedziny
9 maj 18:30
kasia: Żądano mi pytanie na którym rysunku przedstawiono ostrością
10 maj 21:15
Janek191:
a)
( x + 5 > 0 ∧ 4 − x > 0 ) ∨ ( x + 5 < 0 ∧ 4 − x < 0 )
( x > − 5 ∧ x < 4 ) ∨ ( x < − 5 ∧ x > 4 )
x ∊ ( − 5 ; 4 )
===============
10 maj 21:52
Janek191:
b)
| 3 x − 15 | |
| < 0 ; x ≠ 2 |
| x − 2 | |
( 3 x − 15 > 0 ∧ x − 2 < 0 ) ∨ ( 3 x − 15 < 0 ∧ x − 2 > 0 )
( x > 5 ∧ x < 2 ) ∨ ( x < 5 ∧ x > 2 )
x ∊ ( 2 ; 5 )
============
10 maj 21:59
Janek191:
| | 2 x + 1 | |
c) |
| > 1 ; x ≠ − 2 |
| | x + 2 | |
| | 2 x + 1 | | x + 2 | |
|
| − |
| > 0 |
| | x + 2 | | x + 2 | |
(x − 1)*( x + 2) > 0
(x + 2)*( x − 1) > 0
x
1 = − 2 , x
2 = 1 i a = 1 > 0
więc
x ∊ ( −
∞ ; − 2) ∪ ( 1 ; +
∞ )
========================
10 maj 22:10
lily: A JAK ZROBIĆ PRZYKŁAD D) ?
24 maj 16:38