Trygonometria - długość środkowej
aaazzz: W trójkącie ABC bok BC ma długość 16cm, a kąt ACB = 120°. Wiedząc, że promień koła opisanego na
tym trójkącie jest równy 16cm, oblicz:
a) miary pozostałych kątów trójkąta− obliczyłam mają po 30°
b) obwód trójkąta ABC= 16(2 +√3)
c) wysokość poprowadzoną z wierzchołka C=8cm
i największy problem
d) długość środkowej poprowadzonej na bok bc
9 maj 17:30
Eta:

z tw. kosinusów
s
2= |EB|
2+|AB|
2−2*|EB|*|AB|*cos30
o
podstaw dane i ..........
s =
√448= 8
√7
9 maj 18:05
aaazzz: dziękuje
9 maj 18:44
Eta:
9 maj 18:45