..
mat: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak robić zadanie tego typu ?
A, B są zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω. Wykaż, że jeżeli P(A) = 0,9 i P(B)= 0,7 to P(A∩B')
≤ 0,3 (B'oznacza zdarzenie przeciwne do zdarzenia B)
9 maj 16:58
Mila:

A∩B'=A\B
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)=0,9+0,7−P(A∩B)≤1 ( z własności prawd.)
1,6−P(A∩B)≤1⇔0,6≤P(A∩B)
P(A∩B')=P(A)−P(A∩B)=0,9−P(A∩B)≤0,9−0,6=0,3 ⇔
(odjęliśmy mniej lub tyle samo, co P(A∩B), zatem różnica ≤0,3)
P(A∩B')≤0,3
9 maj 17:48
Mila: Dodaję wyjaśnienie:
P(A\B)=P(A)−P(A∩B)
9 maj 17:55
mat: ok, dziękuje jak będę miał jakieś wątpliwości to zapytam jeszcze
9 maj 18:02
Mila:
9 maj 19:02
mat: Mam pytanko odnośnie do tego: P(A\B)=P(A)−P(A∩B) z czego jest to wyprowadzone ?
9 maj 21:56
blendi: z rysunku jak masz P(A\B) to jest to zakreskowane a jest to równe P(A)−P(A∩B) czyli jak od
całego zbioru A odejmiesz część wspólną A i B
9 maj 21:59
Mila: Liczysz jak pole.
9 maj 22:06
mat: Ok, dziękuje Wam bardzo
9 maj 22:13