Beti:
a) lewą i prawą stronę równania sprowadzasz do potęgi o
takiej samej podstawie −> tutaj
będzie nią liczba 4:
4
x+5 * (4
2)
x+3 = 4
3
4
x+5 * 4
2x+6 = 4
3 −−> korzystamy z własności: (a
m)
n = a
m*n
4
x+5+2x+6 = 4
3 −−> korzystamy z własności: a
m * a
n = a
m+n
4
3x+11 = 4
3
teraz korzystamy z różnowartościowości funkcji wykładniczej (czyli po ludzku: dwie potęgi są
równe, jeśli mają takie same podstawy i takie same wykładniki. Ponieważ podstawy już są takie
same, to sprawdzamy jeszcze, kiedy wykładniki będą takie same) i mamy:
3x + 11 = 3
i rozwiązujemy powstałe równanie liniowe:
3x = 3 − 11
3x = −8 /:3