rozwiaż równanie wymierne (ustal dziedzine)
basia: rozwiąż równanie wymierne (ustal dziedzine)
9 maj 16:22
bezendu:
a) D
f=x∊R\{−4,6}
(x+3)(x+4)=(x−2)(x−6)...
b) D
f=x∊R\{0}
| | 6 | |
x+ |
| −5=0 wspólny mianownik zrób i dalej z górki już  |
| | x | |
9 maj 17:53
basia: czyli jak
9 maj 19:27
Krzysiek : | | 6 | |
x+ |
| −5=0 /*(x) czyli mnozymy obie strony rownania zeby pozbyc sie mianownika i i |
| | x | |
dostaniemy
x
2+6−5x=0 a rownanie kwadratowe to potrafisz rozwiazac
9 maj 20:51
basia: czyli Δ=56 tak
14 maj 14:43
aniabb: a=1 b= −5 c=6 Δ=25−24=1
14 maj 14:44
asiaP: watpie
a=1
b=6
c=−5
14 maj 14:46
basia: no wlasnie jak sie patrzy u krzyska
14 maj 14:47
aniabb: asieńko i basiuniu .. "b" to jest to co stoi PRZED X , a nie po prostu drugie w zapisie bo
dodawanie jest przemienne
14 maj 14:53
aniabb: wg was to będą inne wyniki jak masz x
2 +2x +4=0 lub 4 + x
2 +2x=0


?
14 maj 14:57
basia: nierozumiem zawsze w szkole byl zapis jak ten to
a bylo 1
b bylo 2
c bylo 3
14 maj 14:57
aniabb: zawsze jest ax2 + bx +c nawet jak zapiszesz bx +c +ax2 to i tak b będzie zawsze przed x
14 maj 14:58
aniabb: bo w szkole ustawiali po kolei malejące potęgi, a Krzyś zostawił tak żeby było widać skąd się
pojawiło
14 maj 15:00
basia: ja juz nic nie rozumiem
14 maj 15:02
14 maj 15:04
aniabb: we wzorach w funkcji kwadratowej
a to jest to co stoi przed x2
b to jest to co stoi przed x
c to jest wyraz wolny
więc jak masz 3x2 + 5x + 121 to a=3 b=5 c=121
a jak masz 121 + 5x + 3x2 to nadal a=3 b=5 c=121
14 maj 15:05
basia: tak zle zauwarzyłąm juz wiem nie zauwazylam ze x jest przed 5 a nie przed 6
14 maj 15:08
basia: czyli jakΔ jest 1 to x1 i x2 rozwiazujemy
14 maj 15:17
aniabb: tak
14 maj 15:18
basia: x1=2
x2=3
14 maj 15:19
aniabb: tak
14 maj 15:20
basia: a cos d
14 maj 15:24
basia: dalej tez trzeba zrobic
14 maj 15:24
aniabb: nie.. to jest rozwiązanie
14 maj 15:25
basia: (x−2)(x+3) to tez chyba czy nie
14 maj 15:26
aniabb: nie potrzebujesz postaci iloczynowej ..miałaś rozwiązać równanie
14 maj 15:28