wykonaj działanie
basia: wykonaj działanie
| | 8x+8 | | 2x−2 | |
b) |
| * |
| |
| | x2−2x+1 | | 8x2+16x+8 | |
9 maj 16:18
basia: czy ktos wie jak zrobic
9 maj 19:28
Lopik: w a masz wzory skróconego mnożenia w mianowniku .... w b podobnoie ...
9 maj 19:29
basia: niewiem
9 maj 19:33
9 maj 19:41
basia: ale od czego zaczac ja nie wiem ja to zrobic
9 maj 21:57
Licealista_Theosh: Od dziedziny i i wspólnych mianowników.
9 maj 22:00
basia: ja tego w szkole nie mialam ale musze z tego prace kontrolna zrobic
9 maj 22:01
basia: ja tego w szkole nie mialam ale musze z tego prace kontrolna zrobic
9 maj 22:01
bednarz: | | x | | 5x | |
= |
| − |
| |
| | (x−2)(x+2) | | (x−2)2 | |
x≠2 x≠−2 D∊R \ {−2;2}
| | x(x−2)−5x(x+2) | |
= |
| |
| | (x−2)2(x+2) | |
| | x2−2x−5x2−10x | |
= |
| |
| | (x−2)2(x+2) | |
dalej to już chyba sobie poradzisz

tylko uwzględnij dziedzine przy rozwiązaniu a co do
b) to wystarczy wymnożyć górę z górą, dół tak samo i wyznaczyć dziedzine
9 maj 22:21
bednarz: albo b) wymnożyć metodą na krzyż
9 maj 22:24