prawdopodobieństwo
luzblues: Mamy n kul o numerach od 1 do n i n szuflad o numerach od 1 do n. Do każdej szuflady wkładamy
jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że kula nr 1 nie trafi do szuflady nr 1. Dla
jakich n to prawdopodobieństwo jest większe od 0.9?
9 maj 16:13
wmboczek: n−1! sprzyja
z n! możliwych
P(n)=1/n
dla n=1
9 maj 16:16
wmboczek: sorki nie trafi

n−1/n>0.9
n>10
9 maj 16:18
Use: Ω=n!
A=(n−1)*(n−1)*(n−2)*...*(1)=(n−1)2*(n−2)!
po obliczeniu otrzymasz funkcje (n−10)*10n>0 ⇒n>10
9 maj 16:22
PW: Zdarzenie przeciwne A' składa się z takich permutacji, w których 1 jest na pierwszym miejscu, a
pozostałe (n−1) kul jest rozmieszczonych dowolnie
|A'| = (n−1)!
| | (n−1)! | | 1 | | n−1 | |
P(A) = 1−P(A')=1− |
| =1− |
| = |
| |
| | n! | | n | | n | |
to jest uzasadnienie dla wyniku
wmboczka, a
Use zrobił to strasznie skomplikowanie,
choć wynik jest dobry.
I jeszcze pomarudzę − nie można pisać Ω=n!, bo Ω nie jest liczbą.
9 maj 17:21
Hubert888: Można to rozwiązac metodą drzewka?
17 lut 23:41
wredulus_pospolitus:

można.
Drzewko reprezentuje PRZYDZIELENIE kuli nr1 do urny U
1 lub innej (U
i)
równie dobrze możesz zrobić gałęzie od U
1 do U
n.
Po czym powinieneś zrobić kolejne kroki jakimi jest przedzielenie '2' , '3', ... ,'n'
Wtedy miałbyś 'pełne' drzewo (czyli kartka A0 wymagana nawet dla n = 10).
18 lut 00:02
wredulus_pospolitus:
'Metoda drzewka' jest obrazowym wypisaniem WSZYSTKICH MOŻLIWOŚCI ... tutaj teoretycznie masz
n!*n! możliwości ... czyli 'od zaje ... bardzo dużo' nawet dla relatywnie małych n (np. n =
10)
Wykreślenie tego wszystkiego jest teoretycznie możliwe ... ale cholernie czasochłonne i masz
bardzo duże prawdopodobieństwo gdzieś się pomylić.
18 lut 00:05
Hubert888: A czemu nie rozpatruje sie wtedy kolejnego wyboru czy kula ma nr 1 czy inny
18 lut 00:06
Hubert888: Szansa na wybór kuli 1 wtedy by wynisiła 1/n czyli
Calkowite prawdopodobienstwo by wyniosło n−1/n2
18 lut 00:07
.:
A dlaczego tak uważasz?
I co ma reprezentować to prawdopodobieństwo?
18 lut 00:23