UKLAD ROWNAN SKOMPLIKOWANY
Maryyy: rozwiąż układ równań
x+1x=2y
y+1y=2x
9 maj 16:07
Maryyy: x+1x=2y
y+1y=2x /2
x+1x=2y
y2+12y=x
2y2+24y+4y2y2+2=2y
(2y2+2)(2y2+2)4y(2y2+2)+4y*4y4y(2y2+2)
9 maj 16:12
Use: e tam ja bym zrobił tak zywiołowo na hardkora czyli;
wyliczam x ;
podstawiasz do drugiego za x i tam troche sie trzeba namęczyć sprowadzajac do wspólnego
mianownika ale wkoncu wyjdzie ( z tego co mi tu wycvhodzi to bedzie wielomian w mianowniku ).
9 maj 16:13
Use: i w liczniku tez wielomian.
Pewnie wyjdzie w liczniku wielomian w mianowniku wielomian i to ma byc rowne 0 .
9 maj 16:14
vitek1980: hmmm... czy aż tak bardzo?
zał. x≠0 i y≠0
pierwsze równanie mnożysz obustronnie przez x, drugie przez y:
x2+1=2xy i drugie y2+1=2xy
porównujemy lewe strony równań
x2+1=y2+1
x2=y2
czyli rozwiązaniami są takie pary (x,y) że |x|=|y| oprócz oczywiście (0,0)
9 maj 16:15
Maryyy: no wiem tak zrobiłam i wyszło mi coś takiego
−8y4−8y2+4 a w mianowniku 8y3+8y
9 maj 16:16
Maryyy: co dalej bo na tym stanełam
9 maj 16:16
Maryyy: w odpowiedziach jest ze x=1y=1 lub x=−1 y=−1
9 maj 16:17
vitek1980: aha, czyli, że moje rozwiązanie jest niepełne...
9 maj 16:19
Maryyy: czyli będzie tak x2+1=2xy
y2+1=2xy
x2+1=y2+1
(X−1)(x+1)=(y−1)(y+1)?
9 maj 16:19
ICSP: D : x , y ≠ 0
(x+y) = 0 v xy = 1
pierwszy przypadek gdy x+y = 0 ⇒ x = −y
3y
2 = −1
sprzeczność
| | 1 | |
drugi przypadek gdy xy = 1 ⇒ y = |
| |
| | x | |
czyli dostaje :
x
2 = 1
x = ± 1 i y odpowiednio = ± 1
Odp : (1;1) , (−1;−1)
NIc tutaj skomplikowanego nie było
9 maj 16:20
vitek1980: no przecież...
9 maj 16:22
Maryyy: nie ogarniam tego początku
9 maj 16:23