W trójkącie ABC dane są kąt CAB = α, kąt ABC = 2α oraz |AB| = 10. Zapisz długość
Kizuna: W trójkącie ABC dane są kąt CAB = α, kąt ABC = 2α oraz |AB| = 10. Zapisz długość boku BC jako
funkcję kąta α. Podaj dziedzinę tej fun.
How I may do this? xD
9 maj 16:05
Kizuna: pomożecie?
9 maj 16:31
Kizuna: proszę ;[
9 maj 16:51
Kizuna: ktokolwiek?
9 maj 17:19
Eta:

|BC|=x , x>0
Z twierdzenia sinusów:
| x | | 10 | |
| = |
| ,sinγ= sin(180o−3α)= sin3α |
| sinα | | sinγ | |
| | 10sinα | |
x= f(α)= |
| , sin3α= sinα(3−4sin2α) |
| | sin3α | |
| | 10 | |
f(α)= |
| , sinα>0 , bo α≠0o i α≠180o ( α −−−kąt trójkąta) |
| | 3−4sin2α | |
i mianownik
| | 3 | | √3 | |
3−4sin2α≠0 ⇒ sin2α ≠ |
| ⇒ sinα≠ |
| ⇒ α≠ 60o |
| | 4 | | 2 | |
D
f :
α€(0o, 60o)
9 maj 20:35
Marian: sin3α= sinα(3−4sin2α)
skad sie to wzielo?
1 mar 17:46
5-latek: sin3α=sin(2α+α) i odpowiedni wzor do tego zastosuj
1 mar 17:52
Hyphaee: Zastosowałam wzór na funkcje sumy kątów a potem funkcje podwojonego kąta sinus i cosinus ale
coś m się nie zgadza. O coś innego chodzi?
30 mar 13:18