Trygonometria z logarytmami
aaazzz: Podaj miarę kąta alfa wiedząc że
log(3{3}/8) cos alfa= 1/3
9 maj 15:57
ICSP: trochę niewyraźny zapis

log
a b = c
a = ?
b = ?
c = ?
9 maj 16:01
aaazzz: log ( 3√3)/8 cos α= 1/3 α€ (270˚; 360˚)
a= 3√3)/8
b= cos α
c= 1/3
9 maj 16:21
ICSP: log
a b = c ⇔ a
c = b . Wstawiając mam :
9 maj 16:23
aaazzz: a mozesz mi rozpisać tą górę
3√3 1/3
9 maj 16:42
ICSP: | 3√3 | | (√3)3 | | √3 | |
| = |
| = ( |
| )3 |
| 8 | | 23 | | 2 | |
9 maj 16:43
aaazzz: dzięki wielkie
9 maj 16:45
aaazzz: mam jeszcze jedno zadanie które mnie intryguje i nie wiem co zrobić pomożesz?
9 maj 16:46
ICSP: jak będę wstanie pomóc
9 maj 16:48
aaazzz: W trójkącie ABC dane są długości boków AB= 9, BC= 7,5 i AC=6.
a) Oblicz długość środkowej trójkąta poprowadzonej na bok AB
no i z twierdzenia cosinusów obliczyłam kąt i porównałam w środkowa wyszła mi (3√46)/4
i to jest dobrze, bo tak jest z tyłu w odpowiedzach
b) Oblicz promień koła opisanego na trójkącie ABC
chciałam obliczyć z twierdzenia sinusów
czyli 2R= 7,5/ (60,75/108)
ale nie wychodzi tak jak powinno
9 maj 16:50
ICSP: x = ∡ ACB
zatem z twierdzenia cos mam :
81 = 36 + 56,25 − 2*6*7,5cosx
11,25 = 90cosx
| | 63 | |
cosx = 0,125 ⇒ sinx = |
| |
| | 64 | |
| | |AB| | | 9 | | 64 | | 32 | |
2R = |
| = |
| * |
| ⇒ R = |
| |
| | sinx | | 1 | | 63 | | 7 | |
oczywiście jak się nigdzie nie pomyliłem
9 maj 16:56
aaazzz: no jest mała pomyłka, ale dziękuje bardzo już sama doszłam
bo sin2 x=63/64
a sin x= √63/8
i wszystko pięknie się skraca i wychodzi (12√7)/7
jeszcze raz dziękuje
9 maj 17:11