miara kąta
Nika: Kąt środkowy α jest oparty na łuku wyznaczonym przez 1/9 okręgu. Kąt wpisany, oparty na tym
samym łuku, co kąt α ma miarę:
A. 80 stopni
B. 40
C. 20
D. 45
Jak to trzeba rozwiązać?
Proszę o pomoc
9 maj 15:48
Nienor:

| | 1 | |
I ile to jest |
| z 360 o |
| | 9 | |
9 maj 15:50
pigor: ..., np. tak : α= 19*360o= 40o ⇒ 12α= 12*40o= 20o ; odp. C.
9 maj 15:52
Nika: Czyli wystarczy pomnożyć 1/9 przez 360?
Myślałam, że jest to bardziej skomplikowane

Dziękuję Ci bardzo za pomoc
9 maj 15:54