Przypuśćmy ze 40 % uczestników pewnej konferencji to amerykanie, 30% to Chińczyc
NUTKA: jak to obliczyć

Przypuśćmy ze 40 % uczestników pewnej konferencji to amerykanie, 30% to Chińczycy, a 10% to
amerykańscy Chińczycy. Załóżmy, że spośród uczestników konferencji wybieramy na chybił trafił
jedną osobę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowana osoba będzie:
a) Amerykaninem lub Chińczykiem,
b) ani Amerykaninem, ani Chińczykiem?
9 maj 13:00
aaa: a tak ma być, że 80%? a te 20% to są jeszcze inni ludzie? bo nie bardzo rozumiem
9 maj 15:18
aaa: jeśli 20% to jeszcze inni więc:
P(A)=4/10 + 3/10 = 7/10
P(B)=1/10 + 2/10 = 3/10
9 maj 15:24
Artur miast z mat to telew:
z analizy danych wynika że na
konferencji jest 30% czystych amerykanów,
20% czystych chińczyków i 10% brudasów(o statusie amerykańsko −chińskim)
Zatem :
9 maj 15:26
NUTKA: hm a skąd to 3/5 ?
9 maj 16:06
Artur miast z mat to telew:
30% czystych obywateli US + 20%clear China + 10% brudasów=60%
9 maj 17:09
NUTKA: nie rozumiem dlaczego 30 % 20 % i 10%
skoro w zadaniu jest że 40% amerykanie 30 % chińczycy a 10% to amerykańscy chińczycy
10 maj 10:21
aniabb:
10 maj 10:57