adania statystyczne wykazały, że dla rodzin z 4 dzieci prawdopodobieństwo posiad
NUTKA: Badania statystyczne wykazały, że dla rodzin z 4 dzieci prawdopodobieństwo posiadania dokładnie
0, 1, 2, 3 lub 4 synów wynosi odpowiednio 0,1; 0,2; 0,35, 0,2 i 0,15.
a) prawdopodobieństwo, że losowo wybranej rodzinie będzie:
A = co najmniej 2 synów
B = co najwyżej dwóch synów
b) czy zdarzenia A i B wzajemnie się wykluczają?
c) oblicz prawdopodobieństwo sumy zdarzeń A i B.
Rozwiązałam to tak:
a)
P(A) {0,35; 0,2; 0,15} = 0,7
P(B) {0,1; 0,2; 0,35} = 0,65
jak rozwiązać
b) czy zdarzenia A i B wzajemnie się wykluczają?

?
9 maj 12:34
aniabb: P(AuB)=1
9 maj 12:44
PW: Po wielu wysiłkach doszedłem do wniosku, że pod pojęciem "wzajemnie się wykluczają" niektórzy
autorzy (poetami powinni być, a nie książki matematyczne pisać) ukrywają po prostu rozłączność
zdarzeń A i B.
Złośliwie można spytać:
− A są taki zdarzenia, które się wykluczają, ale nie wzajemnie?
Irytuję się, bo jest jeszcze pojęcie "zdarzenia niezależne" − nie ma ono nic wspólnego z
rozłączością bądź nie. Mętlik w głowie gotowy, gdy się czyta "zdarzenia się wzajemnie
wykluczają" albo "zdarzenia są wzajemnie niezależne" − o co w końcu idzie?
9 maj 12:57
PW: Jeszcze jedna złośliwa uwaga:
P(A) {0,35; 0,2; 0,15} = 0,7
− co u diabła ma oznaczać ten napis? Najpierw P(A) − to jest liczba. Dalej kilka liczb
tworzących zbiór. Na ostatku znowu liczba, która w dodatku ma być równa temu zbiorowi.
Koszmar.
9 maj 13:02
Janek191:
W a) powinno być napisane:
P( A ) = 0,35 + 0,2 + 0,15 = 0,7
P( B ) = 0,1 + 0,2 + 0,35 = 0,65
9 maj 13:16
Janek191:
b) Zdarzenia nie wykluczają się wzajemnie, bo P( A ) + P( B ) > 1
A ∩ B ≠ ∅
9 maj 13:19
Janek191:
c)
P( A ∪ B) = P ( A) + P( B ) − P( A ∩ B) = 0,7 + 0,65 − 0,35 = 1
9 maj 13:24
NUTKA: dzieki wielkie

zmienna losowa x przyjmuje wartości 0 , 1 , 2 , 3 wszystkie z jednakowymi
prawdopodobieństwami. Określ funkcję prawdopodobieństwa i dystrybuantę zmiennej losowej x.
oblicz P ( ≤ 2 ) i P ( x > 1). oblicz wartośc oczekiwaną i wariancę zmiennej x.
czyli robię tabelkę:
x i 0 1 2 3
p i
i jka obliczyc pi co zrobić z tym P ( ≤ 2 ) i P ( x > 1).
9 maj 13:29
Janek191:
P ( X = x
i ) = U{1}[4}
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
RX = { ( 0, |
| ), (1, |
| ),(2, |
| ), (3, |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
P ( X ≤ 2 ) = |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P ( X > 1 ) = |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
Wartość oczekiwana:
EX = x1*p
1 + x
2*p
2 + x
3 *p
3 + x
4*p
4
| | 1 | |
Ponieważ p1 = p2 = p3 = p4 = |
| |
| | 4 | |
więc
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
EX = 0* |
| + 1* |
| + 2* |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Wariancja
D
2 X = ( x1 − m)
2* p
1 + ( x
2 − m)
2*p
2 + ( x
3 − m)
2*p
3+ (x
4 − m)
2*p
4
| | 1 | |
W naszym przypadku jest p1 = p2 = p3 = p4 = |
| |
| | 4 | |
więc
| | 1 | |
D2 X = |
| *[ ( x1 − m)2 + ( x2 − m)2 + ( x3 − m)2 + ( x4 − m)2 ] |
| | 4 | |
czyli
| | 1 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
D2 X = |
| *[ ( 0 − |
| )2 + ( 1 − |
| )2 + ( 2 − |
| )2 + ( 3 − |
| )2 ] |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
=
| | 1 | | 9 | | 1 | | 25 | | 81 | |
= |
| *[ |
| + |
| + |
| + |
| ] = |
| | 4 | | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | |
9 maj 14:14
Janek191:
Dystrybuanta
F (x) = P ( X < x )
9 maj 14:19
Janek191:
F( 0 ) = P ( X < 0 ) = 0
| | 1 | |
F( 1) = P ( X < 1 ) = |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
F( 2) = P( X < 2 ) = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
F( 3) = P( X < 3 ) = |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
F( 4) = P ( x < 4 ) = 4* |
| = 1 |
| | 4 | |
9 maj 14:24
Janek191:
W ostatnim wierszu powinno być :
F ( 4 ) = P ( X < 4 ) = 1
9 maj 14:27
NUTKA: P ( X = xi ) = U{1}[4} a skąd t1 i 4?
9 maj 14:50
NUTKA: P ( X = xi ) = U{1}[4} a skąd 1 i 4?
9 maj 14:51
Janek191:
Pisze w zadaniu, że zmienna losowa przyjmuje wartości 0,1,2,3 wszystkie z jednakowymi
prawdopodobieństwami,
czyli p1 = p2 = p3 = p4
i p1 + p2 + p3 + p4 = 1
4 p1 = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9 maj 16:48
sabina: Janek 191 pomoz mi jeszcze rozwiazac nierownosci ,ktore podalam o d/ do h/ Z gory dziekuje
9 maj 19:50