makbet: z pewnego kola wycieto wycinek, ktorego kat jest rowny 45stopni a luk tego wycinka ma dlugosc
pi. ile wynosi pole kola?
Pomoze ktos

Jakies wskazowki?
9 maj 12:34
Jolanta : wzór na pole wycinka,na długosć łuku
9 maj 12:36
Nienor: Pomyśl czego ci brakuje we wzorze na pole koła (przypominam Pk=πr2)
A wzór na długość łuku wygląda tak: L=2πr.
9 maj 12:36
Jolanta : wzór niekompletny
9 maj 12:38
irena_1:
| | 1 | |
Czyli ten wycinek to |
| koła. |
| | 8 | |
Cały okrąg ma więc długość
8*π
r− promień koła
2πr=8π
r=4
P=4
2*π=16π
9 maj 12:38
makbet: Dziekuje bardzo
9 maj 12:40