Wykaż, że i wyznacz stosunek
media: Dany jest trójkąt równoboczny ABC. Punkty P, Q, R leżą na bokach trójkąta ABC (po jednym
punkcie na każdym boku) w taki sposób, że każdy bok trójkąta PQR jest prostopadły do jednego
boku trójkąta ABC.
a) wykaż, że trójkąt PQR jest równoboczny.
b) Wyznacz stosunek |AB||PQ|
Bardzo bym prosiła o pomoc tylko bez stosowania sinusów, itp bo tego jeszcze nie mieliśmy.
9 maj 11:14
media: Pomoże ktoś może ?
9 maj 11:57
Eta:

1 sposób
Trójkąty APR, BPQ, CRQ są prostokątne o kątach 30
o,60
o, 90
o
zatem kąty P , R, Q mają miary: 180
o−(30
o+90
o)=
60o
czyli trójkąt PQR jest równoboczny
2 sposób
z trójkąta prostokątnego o kątach 30,60,90
długości boków trójkąta PQR są równe |PQ|=|PR|=|RQ|=
a√3
zatem trójkąt PQR jest równoboczny
| | |AB| | | 3a | | 3 | |
b) |
| = |
| = |
| = √3 |
| | |PQ| | | a√3 | | √3 | |
9 maj 12:29
media: a skąd wiadomo że będzie a i 2a ?
9 maj 12:32
media: ahh juz wiem

dziękuje za rozwiązanie
9 maj 12:36
Eta:

Z własności trójkąta o kątach 30
o,60
o ,90
o
9 maj 12:36
Eta:
9 maj 12:37
PW: Weź trójkąt PBQ (bez napisów określających długości boków, jedynie z miarami kątów) i dostaw do
niego symetryczny wzgledem PQ − zobaczysz trójkąt równoboczny B'BQ, a w nim − wiadomo −
wysokość QB dzieli podstawę na pół.
9 maj 12:38
Eta:
9 maj 12:43