BŁAGAM POMÓŻCIE MI. Rzucamy symetryczną monetą trzy razy. Zapisz zbiór zdarzeń e
NUTKA: BŁAGAM POMÓŻCIE MI.
Rzucamy symetryczną monetą trzy razy. Zapisz zbiór zdarzeń elementarnych tego doświadczenia.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A− RESZKA WYPADNIE DWA RAZY
B− RESZKI I ORŁY WYPADNĄ NA PRZEMIAN
C − WYPADNIE WIĘCEJ NIŻ JEDNA RESZKA
D− W PIERWSZYM RZUCIE WYPADNIE RESZKA
o − orzeł r − reszka
nasze zdarzenie elementarne czyli Ω = [ or, ro, oo, rr ]
i co dalej ?
9 maj 10:48
irena_1:
Rzucasz monetą 3 razy, nie 2. Przynajmniej tak zapisano treść zadania.
Ω={ooo, oor, oro, roo, orr, ror, rro, rrr}
A={rro, ror, orr}
B={oro, ror}
C={orr, oro, rro, rrr}
D={roo, ror, rro, rrr}
9 maj 11:02
NUTKA: dziękuje CI ślicznie

a czy pomogłabyś mi jeszcze w jednym zadanku? proszę
Rzucamy źle wyważoną kostką do gry. Sprawdź czy jest zgodne z formalną definicją
prawdopodobieństwa, następujące określenie prawdopodobieństw zdarzeń elementarnych:
P(1) =
13 P (2) =
14 P (3) =
112 P (4) =
112 P (5) =
16
P (6) =
112 ?
Znajdź dla takiego przypadku prawdopodobieństwa zdarzeń:
A = liczba wyrzuconych oczek jest podzielna przez 3,
B= liczba wyrzuconych oczek jest parzysta,
C= liczba wyrzuconych oczek jest podzielna przez 3 lub parzysta
D= liczba wyrzuconych oczek jest podzielna przez 3 i jednocześnie parzysta
nie wiem w ogóle jakie wzory w tym zadaniu użyć od czego zacząć mogę prosić chociaż o
wytłumaczenie jednego przykładu a resztę postaram się zrobić sama i wrzuce potem tylko tutaj
do sprawdzenia ?
9 maj 11:13
PW: "Formalna definicja" prawdopodobieństwa P oznacza, że na wszystkich podzbiorach zbioru Ω
została określona funkcja P spelniająca warunki:
P(A)≥0
P(Ω)=1
P(A∪B)=P(A)+P(B)
dla dowolnych A,B zawartych w Ω.
Wystarczy sprawdzić te trzy warunki.
W szkolnym kursie przyzwyczajeni jesteśmy, że wszystkie zdarzenia elementarne są jednakowo
prawdopodobne (i do rozwiązywania zadań stosujemy wtedy twierdzenie zwane mylnie klasyczną
definicją prawdopodobieństwa), ale tak być nie musi, o czym świadczy własnie podany przykład
źle wyważonej kostki.
9 maj 11:26
NUTKA: nie rozumiem za bardzo

czyli jak mam obliczyć np punkt A ?
9 maj 11:33
irena_1:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 4+3+1+1+2+1 | | 12 | |
P(Ω)= |
| + |
| + |
| + |
| + |
| = |
| = |
| =1 |
| | 3 | | 4 | | 12 | | 12 | | 6 | | 12 | | 12 | |
Określenie jest zgodne z definicją prawdopodobieństwa.
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
P(A)=P({3; 6})= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | |
P(B)=P({2; 4; 6})= |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 12 | | 12 | | 12 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(C)=P({2; 3; 4; 6})= |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 12 | | 12 | | 2 | |
9 maj 11:45
PW: To co napisałem jest formalną definicją prawdopodobieństwa. Warto sprawdzić w podręczniku (ja
to wiem, ale zanim napisałem − 178. raz sprawdziłem a i tak coś pominąłem).
Po pierwsze trzeba sprawdzić, czy P(Ω)=1.
Zdarzenia elementarne są rozłączne i stanowią w sumie zbiór Ω, więc powinno być
P(1)+P(2)+P(3)+P(4)+P(5)+P(6) = 1.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 12 | |
Sprawdzamy: |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| = |
| = 1 |
| | 3 | | 4 | | 12 | | 12 | | 6 | | 12 | | 12 | |
Warunki P(A)≥0 i P(A∪B)=P(A)+P(B) dla
rozłącznych A i B (
tego przez nieuwagę nie
napisałem) można uznać za oczywiste z uwagi na określenie P.
Zdarzenie A − "liczba wyrzuconych oczek jest podzielna przez 3" składa się z dwóch zdarzeń
elementarnych:
A = {3, 6}.
| | 2 | |
Nie można jednak policzyć "klasycznie", że P(A) = |
| , lecz |
| | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
P(A) = P(3)+P(6) = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 6 | |
9 maj 11:54
PW: irena 1
9 maj 11:56
NUTKA: a skąd się wzieło A = {3, 6}. 3 i 6 skąd te cyfry?
9 maj 12:02
NUTKA: ok już wiem
9 maj 12:09