Wykaż że
media:

Prosta przecina dwa okręgi współśrodkowe odpowiednio w punktach A, D i B, C ja na rysunku.
Wykaż, że |AB|=|CD|
PILNIE PROSZE O POMOC
9 maj 10:35
Janek191:
Prowadzimy prostą EO prostopadłą do pr AD. E ∊ pr AD
Niech
r − promień mniejszego okręgu ( r = I O B I )
R − promień większego okręgu ( R = I OA I )
I BE i = x i I CE i = y ; I EO I = z
Mamy
x2 = r2 − z2 oraz y2 = r2 − z2
czyli
x2 = y2 ⇒ x = y
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
I AE I2 = R2 − z2 oraz I DE I2 = R2 − z2
więc
I AE I = I DE I
dlatego
I AB I = I AE I − x oraz I CD I = I DE I − x , ale I AE I = I DE I
więc
I AB I = I CD I
ckd.
9 maj 10:54
Janek191:
Prowadzimy prostą EO prostopadłą do pr AD. E ∊ pr AD
Niech
r − promień mniejszego okręgu ( r = I O B I )
R − promień większego okręgu ( R = I OA I )
I BE i = x i I CE i = y ; I EO I = z
Mamy
x2 = r2 − z2 oraz y2 = r2 − z2
czyli
x2 = y2 ⇒ x = y
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
I AE I2 = R2 − z2 oraz I DE I2 = R2 − z2
więc
I AE I = I DE I
dlatego
I AB I = I AE I − x oraz I CD I = I DE I − x , ale I AE I = I DE I
więc
I AB I = I CD I
ckd.
9 maj 10:55
irena_1:
Trójkąty BOC i AOD to trójkąty równoramienne. Ich podstawy leżą na tej samej prostej, a ramiona
maja wspólny punkt O.
Takie trójkąty maja wspólną oś symetrii − to prosta prostopadła do prostej AD, przechodząca
przez punkt O.
Odcinki AB i CD są odcinkami symetrycznymi do siebie względem tej osi symetrii. Mają więc równą
długość.
9 maj 10:58
media: Dziękuje
9 maj 11:07