Rozwiąż nierówność
Karolina: Rozwiąż nierówność
9 maj 10:29
Jolanta : x≠2
mnozymy obydwie strony przez x−2
4x−7 ≤ 5x−10
3 ≤ x
x∊ <3,∞)
9 maj 11:49
ZKS:
Jolanta to nie jest poprawne rozwiązanie zadania. Przykład x = 0 nie spełnia u Ciebie
nierówności ale jeżeli to wstawimy to okazuje się że x = 0 spełnia tą nierówność.
3.5 ≤ 5.
9 maj 11:57
Prokurator:
D
f=R\{2}
(−x+3)(x−2)≤0
−(x−3)(x−2)≤0
dokończ
9 maj 12:02
Jolanta : przy nierównosci zawsze przenosimy na jedna stronę ,tak ?
zaznaczamy na osi x=3 x=2 parabola ramiona w dół x ∊(−∞,2) v <3.∞)
9 maj 12:08
Prokurator: @Jolanta tak przenosimy i wspólny mianownik
9 maj 12:09
PW: A ja myślałem, że Prokurator zalogował się, żeby śledzić aferę przecieku arkuszy
egzaminacyjnych.
9 maj 12:12
xyz: @Jolanta a jak już chcesz mnozyć to przez kwadrat mianownika
9 maj 12:13