matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Kasia:
Rozwiąż równanie
2
−3
=
5x+10
x
2
−4
9 maj 10:27
Jolanta :
5x+10 ≠0 x
2
−4 ≠0 5x ≠−10 x
2
≠ 4 x ≠−2 x ≠ 2 x ≠ −2 mnoze na ukos 2x
2
−8=−15x−30 2x
2
+15x+22=0 Δ=b
2
−4ac=15
2
−4*2*22=225−176=49
√
Δ
=7
−b+
√
Δ
−15+7
x
1
=
=
=−2 nie należy do dziedziny
2a
4
−b−
√
Δ
−15−7
x
2
=
=
=−5,5
2a
4
9 maj 12:01
Eta:
x≠2 i x≠ −2 2x
2
−8= −15x−30 2x
2
+15x+22=0 Δ=49
√
Δ
=7
1
x= −2 −− odrzucamy v x=−5
−−−jest rozwiązaniem
2
9 maj 12:07