Narysuj wykres funkcji, określ dziedzinę i zbiór wartości.
Ela: | | x−3 | |
Narysuj wykres funkcji y= |
| Określ dziedzinę i zbiór wartości. |
| | x−4 | |
9 maj 10:25
Sexiak: ΔΩδπβ∞≤≥∊⊂∫←→⇒⇔∑≈≠
9 maj 10:31
Ela: ?
9 maj 10:34
9 maj 12:30
Ela: Nie wiem jak zrobić wykres. Ale obliczyłam dziedzinę, mam nadzieję, że dobrze. Proszę o
sprawdzenie.
x−4=0 / +4
x=4
Dziedziną są wszystkie liczby rzeczywiste oprócz 4. D=R/{4}
Dobrze?
10 maj 15:05
ICSP: x − 4 ≠ 0 ⇒ x ≠ 4 D : x ∊R\{4}
| | x−3 | | x−4 + 1 | | x−4 | | 1 | | 1 | |
y = |
| = |
| = |
| + |
| = |
| + 1 |
| | x−4 | | x−4 | | x−4 | | x−4 | | x−4 | |
Teraz już sobie powinnaś poradzić.
10 maj 15:16
Krzysiek : Pani Elu. Zeby narysoawac wykres tej funkcji to nalezy przeksztalcic ja do postaci kanonicznej
co wlasnie uczynil
ICSP . w linku ktrory podalem wlasnie jest opisane jak to zrobic .
Ale najpierw dziedzina . Wyznaczyla pani dobrze . Minownik nie rowna sie 0
| | 1 | |
Dostalismy taka postac kanoniczna y= |
| +1 |
| | x−4 | |
Z tej postaci juz mozemy odczytac asymtoty. Asymtota pionowa ma rownanie x=4 . Patrzysz na
miamownik tego wyrazenia i masz x−4 wiec przy 4 mamy znak (−) to zmieniamy na przeciwny i
dostaniemy sama 4 . Jesli by w mianowniku bylo x+4 to asymtota pionowa bedzie miala postac
x=−4 (bo zmieniamy znak na przeciwny )
Dalej we wzorze mamy +1 i to wlasnie mowi nam jakie rownanie ma asymptota pozioma tutaj znaku
nie zmieniamy wiec nasza asymptota pozioma ma postac y=1 . jak narysujesz te asymtote to
mozesz odczytac zbior wartosci funkcji (odczytujemy na osi OY) . Bedzie to zbior R\{1}
| | 1 | | 1 | |
teraz wykres to pikus . Masz y= |
| +1 . Wiecwykres |
| przesuwasz o wektror [4,1] |
| | x−4 | | x | |
albo zrob sobie tabelke i potem narysuj wykres.
11 maj 10:18