matematykaszkolna.pl
Narysuj wykres funkcji, określ dziedzinę i zbiór wartości. Ela:
 x−3 
Narysuj wykres funkcji y=

Określ dziedzinę i zbiór wartości.
 x−4 
9 maj 10:25
Sexiak: ΔΩδπβ≤≥∊⊂∫←→⇒⇔∑≈≠
9 maj 10:31
Ela: ?
9 maj 10:34
Krzysiek : https://matematykaszkolna.pl/strona/1693.html zobacz na te przyklady i wdlug tego zrob swoj.
9 maj 12:30
Ela: Nie wiem jak zrobić wykres. Ale obliczyłam dziedzinę, mam nadzieję, że dobrze. Proszę o sprawdzenie. x−4=0 / +4 x=4 Dziedziną są wszystkie liczby rzeczywiste oprócz 4. D=R/{4} Dobrze?
10 maj 15:05
ICSP: x − 4 ≠ 0 ⇒ x ≠ 4 D : x ∊R\{4}
 x−3 x−4 + 1 x−4 1 1 
y =

=

=

+

=

+ 1
 x−4 x−4 x−4 x−4 x−4 
Teraz już sobie powinnaś poradzić.
10 maj 15:16
Krzysiek : Pani Elu. Zeby narysoawac wykres tej funkcji to nalezy przeksztalcic ja do postaci kanonicznej co wlasnie uczynil ICSP . w linku ktrory podalem wlasnie jest opisane jak to zrobic . Ale najpierw dziedzina . Wyznaczyla pani dobrze . Minownik nie rowna sie 0
 1 
Dostalismy taka postac kanoniczna y=

+1
 x−4 
Z tej postaci juz mozemy odczytac asymtoty. Asymtota pionowa ma rownanie x=4 . Patrzysz na miamownik tego wyrazenia i masz x−4 wiec przy 4 mamy znak (−) to zmieniamy na przeciwny i dostaniemy sama 4 . Jesli by w mianowniku bylo x+4 to asymtota pionowa bedzie miala postac x=−4 (bo zmieniamy znak na przeciwny ) Dalej we wzorze mamy +1 i to wlasnie mowi nam jakie rownanie ma asymptota pozioma tutaj znaku nie zmieniamy wiec nasza asymptota pozioma ma postac y=1 . jak narysujesz te asymtote to mozesz odczytac zbior wartosci funkcji (odczytujemy na osi OY) . Bedzie to zbior R\{1}
 1 1 
teraz wykres to pikus . Masz y=

+1 . Wiecwykres

przesuwasz o wektror [4,1]
 x−4 x 
albo zrob sobie tabelke i potem narysuj wykres. emotka
11 maj 10:18