rozwiaz rownanie
sabina: rozwiaz nierownosci:
a/ x2 > 25,
b/ x2 mniejsze lub rowne 16.
c/ x2 −x Wieksze lub rowne 6
9 maj 07:31
Janek191:
a)
x
2 > 25 ⇔ x < − 5 ∨ x > 5
Odp.
x ∊ ( −
∞ ; − 5 ) ∪ ( 5 ; +
∞ )
======================
b)
x
2 ≤ 16 ⇔ x ≥ − 4 ∧ x ≤ 4
Odp.
x ∊ < − 4; 4 >
============
c)
x
2 − x ≥ 6
x
2 − x − 6 ≥ 0
a = 1, b = − 1, c = − 6
Δ = ( −1)
2 − 4*1*(−6) = 1 + 24 = 25
√Δ = 5
| | 1 − 5 | | 1 + 5 | |
x1 = |
| = − 2; x2 = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
Współczynnik a = 1 > 0 − ramiona paraboli będącej wykresem funkcji f(x) = x
2 − x − 6
są skierowane ku górze, więc
x
2 − x − 6 ≥ 0 ⇔ x ≤ − 2 ∨ x ≥ 3
Odp.
x ∊ ( −
∞ ; − 2 > ∪ < 3 ; +
∞ )
==========================
9 maj 07:44
sabina: Rozwiaz nierownosci;
d/ x2−4 jest mniejsze lub rowne od 3x,
e/ 4x+5 >x2,
f/ 2x2 =%x>3,
g/ 6x2 −x > 12,
h/ 3x+8 jest wieksze lub rowne 1/2x2.
Bardzo prosze ....
9 maj 17:05
sabina: Rozwiaz nierownosci w punkcie f/ zle napisalamm
Ma byc: 2x2 + 5x >3
Tak ma byc. Bardzo prosze
9 maj 17:07