Sinusy.. cos..
Adrian: Wyznacz wszystkie rozwiązania równania sin2 x cos2 x = 18 −
√316 należące do przedziału <0; π>.
9 maj 01:39
Basia: szkoła to jest czy studia ?
9 maj 01:56
Eta:
O to samo miałam zapytać
9 maj 01:57
9 maj 02:03
Basia: zgadza się i bez arcusów ani rusz dalej
9 maj 02:04
Eta:
No właśnie
9 maj 02:05
Eta:
No pora spać .... dobrej nocki
Basiu i wszystkim nocnym Markom
9 maj 02:07
Basia:
no to dokończę, bo odpowiedzi chyba się nie doczekamy
lub
| | √2−√3 | | √2−√3 | |
2x = π−arcsin |
| +2kπ = −arcsin |
| + (2k+1)π |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √2−√3 | |
x = |
| arcsin |
| + kπ |
| | 2 | | 2 | |
lub
| | 1 | | √2−√3 | | (2k+1)π | |
x = − |
| arcsin |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
do przedziału <0;π> należą tylko rozwiązania dla k=0
czyli
lub
| | 1 | | √2−√3 | | π | |
x = − |
| arcsin |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
9 maj 02:13
Basia: Dobranoc
Eto, miłych snów
9 maj 02:14
Adrian: Rozmyślałem nad kolejnym zadaniem i się trochę zamyśliłem.. ^^"
Szkoła. O arcusach tylko słyszałem że istnieją.
9 maj 02:18
Basia: no to jak widzisz nie mamy pojęcia jak to rozwiązać
| | 1 | | √3 | |
nie pomyliłeś się przy przepisywaniu tej liczby |
| − |
| ? |
| | 8 | | 16 | |
| | 1 | | √3 | |
gdyby było |
| − |
| dałoby się chyba rozwiązać (ale nie jestem pewna) |
| | 8 | | 8 | |
9 maj 02:37
Basia: a nie; tak być nie może; to jest ujemne
9 maj 02:39
Adrian: Nie pomyliłem się. Jestem pewien. Może błąd treści.
9 maj 02:40
Basia: a z jakiego zbioru jest to zadanie ?
9 maj 02:42
Adrian: Strona zadania.info udostępniła zadania pseudo maturalne (3 arkusze napisane w stylu matur).
9 maj 02:44
Basia: możesz wrzucić link ?
9 maj 02:45
Adrian: Tak więc do zadania nie mam odpowiedzi, autorzy stworzyli zadanie, ale niestety może jednak o
poziom za wysoko się postarano w zadaniu.
9 maj 02:45
Adrian: Jasne. Muszę tylko znaleźć link bo korzystam z pdfa.
9 maj 02:46
9 maj 02:46
Basia: no rzeczywiście; pomyślę jeszcze, ale to już chyba jutro
nie mam tam abonamentu, a ciekawa jestem rozwiązania
możliwe też, że coś źle napisali
9 maj 02:55
Adrian: Na spokojnie ; )
9 maj 02:59
Vizer: Nie jest to oczywiste, ale :
(4sinxcosx)
2 = 2 −
√3
2 − (4sinxcosx)
2 =
√3
2 − (2sin(2x))
2 =
√3
2sin
2(2x) + 2cos
2(2x) − 4sin
2(2x) =
√3
2cos
2(2x) − 2sin
2(2x) =
√3
| | √3 | |
cos2(2x) − sin2(2x) = |
| |
| | 2 | |
Co dalej jest do policzenia, idę spać w spokoju.
9 maj 03:10
Basia:
| 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
| − |
| = |
| (1− |
| ) |
| 8 | | 16 | | 8 | | 2 | |
chcę to przedstawić w postaci (a−b)
2
| | √3 | |
1− |
| = (a−b)2 = (a2+b2) − 2ab |
| | 2 | |
a
2+b
2 = 1
16a
4 + 3 = 16a
2
16a
4 − 16a
2 + 3 = 0
Δ = 16
2 − 12*16 = 16(16−12) = 16*4 = 64
| | 16−8 | | 8 | | 1 | |
a2 = |
| = |
| = |
| |
| | 32 | | 32 | | 4 | |
czyli
| | √3 | | 1 | | √3 | |
1− |
| = ( |
| − |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
lub
lub
| | √3 | | 1 | | √3 | |
1− |
| = (− |
| − |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
lub
| | 1 | |
sin2x*cos2x = (sinx*cosx)2 = (12*sin(2x))2 = |
| sin2(2x) |
| | 4 | |
i mamy
| 1 | | 1 | | 1 | | √3 | |
| *sin2(2x) = |
| *( |
| − |
| )2 |
| 4 | | 8 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | √3 | |
sin2(2x) = |
| *( |
| − |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | √3 | |
sin(2x) = |
| *( |
| − |
| ) |
| | √2 | | 2 | | 2 | |
lub
| | 1 | | 1 | | √3 | |
sin(2x) = |
| *(− |
| + |
| ) |
| | √2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | |
sin(2x) = |
| *(cosπ3 − cosπ6) = |
| | 2 | |
| √2 | | √2 | |
| *(−2*1*u{1}(2}) = − |
| |
| 2 | | 2 | |
2x =
5π4+2kπ
lub
2x =
7π4+2kπ
x =
5π8+kπ
lub
x =
7π8+kπ
do przedziału <0;π> należą tylko x=
5π8 i x=
7π8
tak samo trzeba rozważyć przypadek (2)
można przez sinusy
| | √3 | |
i potem jeszcze te różne możliwości rozpisania 1− |
| |
| | 2 | |
chyba tylko drugą, po trzecia i czwarta dają to samo co (1) i (2)
jeżeli Ci zależy mogę to jutro rozpisać szczegółowo
9 maj 03:27
Basia: rozwiązanie
Vizera jest lepsze; dobranoc
9 maj 03:29
Basia: poza tym pomyliłam się "po drodze"
9 maj 03:42
Basia:
i to dwa razy !
9 maj 04:25
Basia: podsumowując:
1. rozwiązanie Vizera jest zdecydowanie lepsze
2. gdybym nie porobiła błędów wyniki byłyby takie same
(sprawdziłam już teraz na papierze)
9 maj 04:38
Janek191:
| | 1 | | √3 | |
sin2 x * cos2 x = |
| − |
| / * 4 |
| | 8 | | 16 | |
| | 1 | | √3 | |
2 sin x*cos x * 2 sin x *cos x = |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 − √3 | |
sin 2x * 2 sin 2x = |
| |
| | 4 | |
więc
| | √ 2 − √3 | | √ 2 − √3 | |
sin 2x = − |
| ∨ sin 2 x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 x = 195
o + k*360
o ∨ 2 x = 345
o + k*360
o
∨ 2x = 15
o + k*360
o ∨ 2 x = 165
o + k*360
o
czyli po uwzględnieniu , że x ma należeć do < 0
o; 180
o >
x = 97,5
o ∨ x = 172,5
o ∨ x = 7,5
o ∨ x = 82,5
o
lub
| | π | | 5 | | 7 | | 23 | |
x = |
| ∨ x = |
| π ∨ x = |
| π ∨ x = |
| π |
| | 24 | | 24 | | 24 | | 24 | |
=============================================================
9 maj 09:00
Janek191:
W III wierszu jest pomyłka − 2 jest niepotrzebna.Powinno być
| | 2 − √3 | |
sin 2x * sin 2 x = |
| |
| | 4 | |
9 maj 09:34
ZKS:
Tak jak
Vizer pisał
| | 1 | | √3 | |
sin2(x)cos2(x) = |
| − |
| / * 8 |
| | 8 | | 16 | |
| | √3 | |
2 * [2sin(x)cos(x)]2 = 1 − |
| |
| | 2 | |
9 maj 10:02
Adrian: Jeszcze tylko dopytam (w komentarzu Vizera) bo nie rozumiem przejścia 4 linijki w 5. Ktoś
mógłby wyjaśnić?
9 maj 12:20
ZKS:
Trochę to nie potrzebne jest ale jak wiesz sin2(x) + cos2(x) = 1 więc
2 = 2[sin2(x) + cos2(x)] = 2sin2(x) + 2cos2(x).
9 maj 12:23
Adrian: Aha, dobra, już mam. Nie zauważyłem wstawienia i szukałem rozbudowania, któregoś ze wzorów.
Wszyscy − dziękuję za duże zaangażowanie. : )
9 maj 12:25