kawa : Hejo

Problem ... Aby wyznaczyc najwiekszy wspolny dzielnik liczb 1224 i 316 mozemy
posluzyc sie algorytmem Euklidesa w nastepujacy sposob :
1224= 5*216+144
216=1*144=72
144= 2*72+0
NWD(1224, 216) = 72
Postepujac podobnie wyzancz :
a) NWD (1408, 3200)
b) NWD (7371, 1365)
c) NWD(1615, 2618)
d) NWD (22991, 19667)
Z gory dziekuje bardzo
18 wrz 20:46
Mycha: 3200=2*1408+384
1408=3*384+256
384=1*256+128
256=2*128+0
NWD(1408,3200)=128
7371=5*1365+546
1365=2*546+273
546=2*273+0
NWD(7371,1365)=273
2618=1*1615+1003
1615=1*1003+612
1003=1*612+391
612=1*391+221
391=1*221+170
221=1*170+51
170=3*51+17
51=3*17+0
NWD(1615,2618)=17
22991=1*19667+3324
19667=5*3324+3047
3324=1*3047+277
3047=11*277+0
NWD(22991,19667)=277
18 wrz 21:17
kawa : dziekuje slicznie
18 wrz 21:30