Matura - Zadanie z trójkątem i okęgiem
Rise:
Załącznik:
http://imgup.pl/di/MXCD/maturazadanie.png
Niestety nie wychwyciłem tego że są to trójkąty równoramienne zadanie to rozpisałem w taki
sposób.
Ułożyłem do niego układ równań:
| ⎧ | b2=180+x−c | |
| ⎨ | a2=180−x−b |
|
| ⎩ | c2=180−2x−a | |
całość *2
| ⎧ | b=360+2x−2c | |
| ⎨ | a=360−2x−2b |
|
| ⎩ | c=360−4x−2a | |
Podstawiłem pod b: a=360+2x−2(360+2x−2c)=4c−2x−360
Później podstawiłem pod a: c=360−4x−2(4c−2x−360)=1080−8c => c=120st
Niestety poźniej coś żle policzyłem i wszystkie kąty wyszły mi po 60st. Dodałem jeszcze notatkę
że korzystam z własności kątów wpisanych opartych na jednym łuku.
Czy to jest dobrze rozpoczęte zadanie i czy jest możliwość że dostane za nie jakieś punkty?
8 maj 17:29
Rise: Treść zadania:
Punkt S jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie ostrokątnym ABC. Kąt ACS jest trzy razy
większy od kąta BAS, a kąt CBS jest dwa razy większy od ką ta BAS.Oblicz kąty trójkąta ABC.
8 maj 17:32
Rise: Podbijam
8 maj 18:03
Rise: Odświeżam
9 maj 12:55
Eta:

12α=180
o ⇒ α=15
o
|<A|=4α= 60
o , |<B|=3α= 45
o, |<C|=5α= 75
o
9 maj 13:05
Rise: Wiem doskonale jak wykonać to zadanie. Kąt CAB wyliczyłem dobrze, reszta kątów wyszła mi zła.
Chce się po prostu dowiedzieć czy za taki zapis jest możliwe że dostane jakieś pkt czy nie.
9 maj 17:33