liczby zespolone
student:(: rozwiązać równanie:
z6 = (1+i)12
8 maj 16:15
8 maj 17:53
x3:
co za bzdet powyżej?
z =6√(1+i)12 =(1+i)2 =2i
spr (1+i)12=−64 , a (2i)6 =−64
8 maj 18:45
ZKS:
Może nie wiesz ale jeżeli masz równanie n−tego stopnia to masz n pierwiastków.
8 maj 18:55
x3:
a w jakim przedziale powinno się mieścić|r|n 1n(argz +k2π)?(choćby) A tymczasem to się w
głowie nie mieści ,że takie telewizyjne bydlę,technicznie uprzywilejowana małpa znowu mąci
wodę
stopień rónania ,określa się dopiero po redukcji,Kitajew zamiast kolaborować z
kontrolerami
prawomyślności,zainteresuj się stroną merytoryczną zagadnienia!
8 maj 19:38
8 maj 19:45
ZKS:
Idź wieśniaku dalej jeść słomę bo matematyka nie jest dla Ciebie.
8 maj 19:50
Grześ: To kliknij sobie more roots

I naucz się obsługi wolframa, a nie z góry gadasz takie głupoty
^^
9 maj 08:57
x3: Odezwał się!
9 maj 11:18
PW: Sądząc po specyficznych wyzwiskach mamy do czynienia z osobnikiem, który występował już tutaj,
bodajże jak Obywatel, proponuję nie dyskutować. Ale nie ma tego złego ... Też powinienem wziąć
leki, a od rana zapomniałem.
9 maj 11:37
Janek191:
z
6 = ( 1 + i)
12
z
6 = − 64
z
6 = 64 i
2
z =
6√64*
6√ i2 = 2 *
6√ − 1
Obliczam
6√− 1
− 1 = cos 2π + i sin 2π
φ = 2π
| | φ + 2 kπ | | φ + 2 k π | |
wn = cos |
| + i sin |
| |
| | n | | n | |
U nas n = 6 , k = 0,1,2,3,4,5
więc
w
0 = cos 2π + i sin 2π = 1
| | 4π | | 4π | | 2 | | 2 | | 1 | | √3 | |
w1 = cos |
| + i sin |
| = cos |
| π + i sin |
| π = |
| + i |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
w
3 = − 1
zatem
z
0 = 2
z
1 = 1 + i
√3
z
2 = − 1 + i
√3
z
3 = − 2
z
4 = − 1 − i
√3
z
5 = 1 − i
√3
=============
9 maj 11:38