Trygonometria
Filip: Rozwiąż równanie cos(π/6 + x) + cos2(π/6 − x) = 1/2 + cosx
8 maj 15:43
Filip: ops, nie to.
to:
cos2(π/6 + x) + cos2(π/6 − x) = 1/2 + cosx
8 maj 15:44
Filip: Ma ktoś pomysł? Skorzystałem ze wzorów na sume i roznice katow, ale dalej nie wiem co robic
8 maj 16:31
Romek: moment
8 maj 16:32
Romek: cos2(x) =1+cos2x2 za x podstawiasz π/6+x a wdrugim π/6 −x
8 maj 16:35
8 maj 16:37
Romek: tylko najpierw zapisz kosinusy kwadrat tak [cos(π/6+x)][cos(π/6+x)] +[cos(π/6−x)][cos(π/6−x)]
=....
8 maj 16:39
yep: | | π | | π | | π | | π | | π | |
cos( |
| − x) = cos(−(x − |
| ) = cos(x − |
| ) = cos[(x + |
| ) − |
| ] = cos(x |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 3 | |
| | π | | 1 | | π | | √3 | |
+ |
| )* |
| + sin(x + |
| )* |
| |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 2 | |
| | π | | π | |
przyjmuje cos(x + |
| ) = t1, sin(x + |
| ) = t2 |
| | 6 | | 6 | |
stąd:
| | π | | 1 | | 3 | |
cos( |
| − x)2 = |
| t2 + √3*t1*t2 + |
| t22 |
| | 6 | | 4 | | 4 | |
i:
| | π | | 3 | | 1 | |
cos( |
| + x)2 = |
| t2 − √3*t1*t2 + |
| t22 |
| | 6 | | 4 | | 4 | |
stąd:
1 = 1/2 + cosx
itd.
8 maj 16:59
Filip: Nie rozumiem tego zapisu. Możesz to inaczej rozpisać?
9 maj 08:50
Filip: totalnie źle mi wychodzi, ktoś wie?
9 maj 09:09
ZKS:
| 1 | | 1 | | π | | 1 | | 1 | | π | | 1 | |
| + |
| cos(2x + |
| ) + |
| + |
| cos(2x − |
| ) = |
| + cos(x) |
| 2 | | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 1 | | π | | π | | 1 | |
1 + |
| [cos(2x + |
| ) + cos(2x − |
| )] = |
| + cos(x) |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | |
| | π | | 1 | |
cos(2x)cos( |
| ) − cos(x) + |
| = 0 |
| | 3 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| cos(2x) − cos(x) + |
| = 0 |
| 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
cos2(x) − |
| − cos(x) + |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
cos
2(x) − cos(x) = 0
cos(x)[cos(x) − 1] = 0
cos(x) = 0 ∨ cos(x) = 1
Dokończ.
9 maj 09:58
Filip: skąd nagle się wzięło z cos(2x) cos2x ?
9 maj 11:12
Filip: i drugie pytanie, pod koniec: dlaczego z 1/2cos(2x) − cos(x)+1/2=0 zrobiło się nagle cos2(x) −
1/2−cos(x) + 1/2 ?
9 maj 11:15
ZKS:
To podstawowy wzór na cosinus kąta podwojonego.
cos(2x) = 2cos2(x) − 1
9 maj 11:16
Filip: i na samym początku w dodatku zniknęły kwadraty... nie rozumiem jak
9 maj 11:18
ZKS:
Skoro wiemy że cos(2x) = 2cos
2(x) − 1 to przekształcając to aby otrzymać cos
2(x) mamy
2cos
2(x) − 1 = cos(2x)
2cos
2(x) = cos(2x) + 1
| | 1 | | 1 | |
cos2(x) = |
| cos(2x) + |
| wstawiamy to do naszego równania i w ten sposób |
| | 2 | | 2 | |
znikają nam kwadraty.
9 maj 11:31
Filip: thx
9 maj 11:31