:/
ona: 1) Wykaż że każda liczba postaci 10n+2 gdzie n∈ N⁺ jest podzielna przez 3.
2) Wykaż ze każda liczba a=11¹⁰−1
jest podzielna przez 10.
3) Wykaż że liczba 2*9¹⁰⁰−9⁹⁹−9⁹⁸ jest podzielna przez 19.
4) Wykaż że liczba 7¹⁰⁰−7⁹⁹−2*7⁹⁸ jest podzielna przez 10.
5) Wykaż że liczba 2¹³₊2¹⁵+2¹⁷ jest podzielna przez 21.
6)Wykaż ze liczba 3*5⁷+2*5⁸+5⁹ jest podzielna przez 19.
7) Uzasadnij że liczba a taka ze a=3n+3n+1+3n+2 jest podzielna przez 13.
8) Wykaż że liczba 2010²⁰¹⁰ jest podzielna przez 67²⁰¹
9) Rozłóż na czynniki liczbę która jest wynikiem działań 14*5⁴+5³+2*5²
15 wrz 22:32
Bogdan:
Czy mamy odrobić zadanie domowe?
1. Zastosuj dwumian Newtona dla (9 + 1)n.
2. Jaka jest ostatnia cyfra liczby 11n ?
3. Wyłącz przed nawias 998, podobnie w zadaniach: 4, 5, 6, 7 trzeba wyłączyć przed
nawias wspólny czynnik.
8. 2010 = 67 * 30, 201 = 67 * 3.
9. Przedstaw swoją propozycję.
15 wrz 23:20
Eta:
16 wrz 00:07
AROB: Świetna podpowiedź!
16 wrz 00:49
dior: 14*54+53+2*52
18 wrz 16:41