Trzy liczby a,b,c, których suma wynosi 30, tworzą ciąg arytmetyczny.
wajdzik: Trzy liczby a,b,c, których suma wynosi 30, tworzą ciąg arytmetyczny. Znajdź te liczby,wiedząc,
że a,b,c+5 tworzą ciąg geometryczny.
a+b+c=30 a−a
1 b−a
2 c−a
3
a
1+a
+r+a
1+2r=30 3a
1+3r=30 a
1+r=15
a,b,c+5(a
1,15,a
1+2r+5)
225=a
1(a
1+2r+5)
{225=a
1(a
1+2r+5)
{r=15−a
1
225=a
1(a
1+2(15−a
1)+5)
a
1(a
1−2a
1+35)
a
12−35a
1+225
I teraz tak, Δ mi wychodzi taka,
√335 i zapewne jest źle, co zrobiłem źle w swoich
obliczeniach
7 maj 11:20
Dominik: ja bym to zrobil tak
a + b + c = 30
2b = a + c ⇒ a = 2b − c
b2 = a(c + 5)
drugie rownanie wstawiam do pierwszego i otrzymuje b = 10. i teraz korzystam z trzeciego
rownania.
100 = (20 − c)(c + 5)
c2 − 15c = 0
c = 0 ∨ c = 15
pierwszy pierwiastek odrzucam, gdyz a, 10, 0 nie tworzy ciagu geometrycznego. zatem c = 15.
wrzucam b i c do pierwszego rownania i otrzymuje a = 5.
(a, b, c) = {5, 10, 15}
7 maj 11:29
Dominik: a nie, pomylka − jest jesze drugie rozwiazanei ukladu. pierwiastka c = 0 nie trzeba odrzucac,
bo ciag geometryczny ma postac a, 10, 5. mysle ze dokonczysz sam.
7 maj 11:30
wajdzik: Tak, jeżeli c=0 to ciąg geometryczny będzie mieć postać 15, 10, 5.
Dzięki Dominiku, wszystko zrozumiałem.
7 maj 11:50
wajdzik: a nie, to będzie 20,10, 0!
7 maj 11:57
wajdzik: przynajmniej taka jest odpowiedź a ta pierwsza 5,10,15 się zgadza.
7 maj 11:58
Dominik: odp powinno byc:
| ⎧ | a = 20 | |
| ⎜ | | |
| ⎨ | b = 10 | ∨ k{a = 5&&b = 10&&c = 15}
|
| ⎜ | | |
| ⎩ | c = 0 | |
ciagi arytmetyczne: 20, 10, 0 i 5, 10, 15,
ciagi geometryczne: 20, 10, 5 i 5, 10, 20.
7 maj 12:00
Dominik: oj widze ze skrypt sie wylozyl przy dwoch ukladach obok siebie.

a = 20, b = 10, c = 0
a = 5, b= 10, c = 15
7 maj 12:00
aniabb: tak te liczby to 20, 10, 0 a utworzony geometryczny to 20 10 5
oraz j.w. 5, 10, 15 a utworzony geometryczny to 5 10 20
7 maj 12:01