pierwiastki wielokrotne wielomianów
no name: Liczby 3 i −2 są pierwiastkami wielomianu x5−15x3−10x2+60x+72. Określ krotności tych
pierwiastków.
Bardzo proszę o wytłumaczenie co i dlaczego, gdyż nie było mnie na tej lekcji i same obliczenie
mi nic nie mówi. Z góry dziękuję!
15 wrz 21:06
no name: czy ktoś może wie jak to zrobić?
15 wrz 21:29
no name: bardzo proszę o pomoc!
15 wrz 22:01
Eta:
( x −3)( x +2) = x2 −x −6
Podziel W(x) przez x2 −x −6
i wynik jeszcze raz przez x2 − x −6
otrzymasz
W(x) = ( x−3)( x+2)( x −3)( x +2)( x+2)
x = −2 −−− pierw. trzykrotny
x = 3 −−− pierw. dwukrotny
15 wrz 22:27