Wyznacz zbiory A\B i B\A
kamczatka: Wyznacz zbiory A\B i B\A
A=(1;5), B=<2;6>
Chodzi mi o A\B w odp mam że to jest A\B=(1;2) czy zapis A\B={1} też byłby prawidłowy bo
przecież 2 nie należy do zbioru A tylko do zbioru B.
6 maj 22:10
Ajtek:
Tutaj masz przedział. Nie masz warunku, że są to liczby naturalne tylko.
6 maj 22:11
kamczatka: czyli trzeba podawać w przedziale ?
6 maj 22:12
Ajtek:
Oczywiście. Liczba, np. 1,5 należy do przedziału A

.
6 maj 22:13
Nienor: Tylko, że nawias taki: ) oznacza, że dana liczba nie należy, należą wszystkie mniejsze od
niej.
I zdecydowanie zapis A\B={1} jest nieprawidłowy, bo nie podaje on wielu liczb leżących między
1, a 2.
6 maj 22:13
Saizou :

A\B czyli co zostanie w zbiorze A jeśli wyciągniemy z niego zbiór B = (1:2)
B\A co zostanie w zbiorze B jeśli wyciągniemy z niego zbiór A =<5:6>
6 maj 22:15