Statystyka i Probalistyka
Krystian: Bardzo proszę o rozwiązanie następującego zadania.
Wiadomo, że 20% mężczyzn i 10% kobiet zdaje egzamin na prawo jazdy w pierwszym podejściu. W
grupie kursantów jest 12 mężczyzn i 8 kobiet. Wybrana z tej grupy osoba zdała egzamin w
pierwszym podejściu. Jakie jest to prawdopodobieństwo ze jest to mężczyzna.
Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania.
6 maj 21:09
alfa i omega: Ω=2/10*12+1/10*8=32/10
M=12*2/10=24/10
P(M)=(24/10)/(32/10)=3/4
chyba będzie dobrze
6 maj 21:44
PW: M − wybrana losowo osoba jest mężczyzną
K − wybrana losowo osoba jest kobietą
Z − wybrana losowo osoba zdała egzamin w pierwszym podejściu
Z treści zadania wiemy, że
Są to dwa niepuste rozłączne zbiory, jest więc spełnione założenie tw. Bayesa.
P(Z|M)=0,2
P(Z|K)=0,1
Można obliczyć z wzoru Bayesa P(Z), a potem odpowiedzieć na pytanie postawione w zadaniu − ile
jest równe
P(M|Z)
stosując definicję prawdopodobieństwa warunkowego.
6 maj 21:50